Geen modefeest of hij was erbij

foto tertius van oosthuyzen

In het voorjaar van 2015 reden Jan-Willem Loor en zijn vriend, Tertius van Oosthuyzen, langs de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. Van Oosthuyzen stelde voor er eens te kijken. Ze brachten er tweeënhalf uur door, omdat ze het er zo mooi vonden. „Jij bent negen jaar ouder, dus eens moet ik jou hier achterlaten”, grapte Loor. Het mocht niet zo zijn: op 22 juni overleed Jan-Willem Loor, pas 37 jaar oud.

Loor was brandmanager, shopmanager, pr-man en tenslotte eigenaar van een kunst- en interieurwinkel, Oostloor. Maar vooral was hij een uitmuntende netwerker: Hij kende iedereen, iedereen kende hem. Geen modefeest of pr-evenement of hij was erbij. Hij was geliefd om zijn vrolijkheid, bevlogenheid en de oprechte belangstelling voor zijn gesprekspartners, geen vanzelfsprekendheid in dat circuit.

Na de Hogere Hotelschool werkte Loor in een hotel in Londen. In 2004 werd hij de Nederlandse brandmanager van het Britse Mulberry, dat toen net bezig was de omslag van degelijk tassenmerk naar modemerk te maken. Dat kwam door de collectie, maar in Amsterdam zeker ook door het aanstekelijke enthousiasme van Loor, die na een paar jaar geheadhunt werd om shopmanager te worden van de winkel van juwelenmerk Tiffany & Co, een paar deuren verder op de P.C. Hooftstraat.

De strenge regels binnen dat Amerikaanse bedrijf wist hij soms creatief te omzeilen (de verboden minihamburgers die hij eens serveerde, omschreef hij op een formulier als ‘American canapés’), maar dat hij werd geacht zijn collega’s steeds te beoordelen, vond hij moeilijk. Hij ging even naar Schaap en Citroen voor hij mede-eigenaar werd van Top Shops, een bedrijf dat via een tijdschrift en een jaarlijks boek winkels op de kaart wilde zetten. Begin 2015 opende hij zijn winkel, die hij samen met zijn vriend runde. Oosthuyzen: „Vorig jaar zeiden we nog tegen elkaar hoe gelukkig we waren.”

In het najaar van 2015, zegt Oosthuyzen, was Loor anders dan anders, gestresst. Toen het in november na de aanslagen in Parijs stil werd in de tot dan toe goed bezochte winkel, leek er iets te knappen bij hem. Loor kreeg een ernstige depressie. Na een val van grote hoogte in december raakte hij zo ernstig gewond dat hij de laatste maanden van zijn leven doorbracht in een revalidatiecentrum. „De situatie waarin ik bivakkeer is erg troosteloos”, schreef hij op zijn Facebookpagina.

Het afscheid had plaats op Zorgvlied.