Froome pleegt coup en pakt geel in Tour

De Brit reed vlak voor de top van de Peyresourde weg en won na een kamikazeafdaling de achte rit.

Chris Froome komt solo aan in de achtste Tour-rit zaterdag.
Chris Froome komt solo aan in de achtste Tour-rit zaterdag. Foto Christophe Ena/AP

De Britse klassementsfavoriet Chris Froome heeft zaterdag een dubbelslag behaald in de achste etappe van de Tour de France. De renner van Team Sky kwam na een kamikazeafdaling van de Col de Peyresourde als eerste over de meet in de 184 kilometer lange rit tussen Pau en Bagnères-de-Luchon en mocht ook nog eens de gele trui aantrekken. Hij nam het tricot over van de Belg Greg van Avermaet en deelde daarmee een eerste tik uit aan zijn concurrenten. De Nederlander Bauke Mollema finishte keurig als negende in de groep met achtervolgers.

De coureur was even voor het bereiken van de top van de laatste klim van de dag, de Col de Peyresourde (eerste categorie) weggereden uit een uitgedunde favorietengroep. Froome nam in de afdaling alle risico’s en wist zo seconde voor seconde uit te lopen op zijn concurrenten.

Aan de finish bleek Froome een voorsprong te hebben van dertien seconden op nummer twee in de rit Daniel Martin en nummer drie Joaquin Rodriguez. In diezelfde groep zaten ook titelfavorieten Aru en Quintana en de eerder genoemde Mollema.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Le Top 10 de cette étape / The Top 10 of the stage #TDF2016 https://t.co/5aYCcOYjzL

Ook het geel is voor Froome

Door op de streep ook nog eens tien bonificatietellen te pakken, staat Froome in het algemeen klassement nu zestien seconden voor op Adam Yates en Rodriguez. Mollema bezet daarin de tiende plek op 23 tellen van de Britse ritwinnaar.

Twitter avatar NOSwielrennen NOS Wielrennen De top-tien in het algemeen klassement. Met een oude bekende op de eerste plaats en Mollema als tiende. #TDF2016 https://t.co/UpUI40hme3

De renner van Team Sky ontkende na afloop dat zijn coup in de afdaling al voorafgaand aan de rit uitgedacht was:

“Dit was geen geplande actie. Ik dacht: eens zien wat ik kan doen. Bergop ging het niet echt, dus probeerde ik het in de afdaling. Het was ‘just fun’.”

Kelderman valt en moet lossen

Kopman Wilco Kelderman van de Nederlandse ploeg LottoNL-Jumbo kon op de Peyresourde niet mee met de favorieten en kwam op flinke achterstand over de finish. De renner kwam als 26e over de streep en moest maar liefst één minuut en 45 seconden toegeven op Froome.

Kelderman kwam eerder al in de problemen in de afdaling van de Col de Val Louron ten val en liep een achterstand van veertig seconden op. Met behulp van ploeggenoot George Bennett nog terug te komen, maar moest vervolgens op de volgende klim alsnog vrij snel passen. Na afloop bleek de fysieke schade mee te vallen voor de Nederlander: hij liep enkel wat schaafwonden op. Hij staat zestiende in het algemeen klassement.

Twitter avatar LottoJumbo_road LottoNLJumbo Cycling .@W1lcokelderman crashed in the descent. He changed bikes and tries to get back with the main group. #TDF2016

Ritverloop

De rit van zaterdag kende een redelijk voorspelbaar verloop. Kort na de start probeerden verschillende renners weg te komen op de eerste klim van de dag, de legendarische Tourmalet. Daaronder waren de Fransman Pinot en de Pool Majka. Zij werden echter teruggepakt en vervolgens hield de Sky-ploeg van Froome het tempo hoog.

Teamgenoot van de Brit Sergio Henao opende namens op 17 kilometer van de meet het bal in de beklimming van de Peyresourde. De renner stond voorafgaand aan de rit kort in het klassement en wilde een gooi doen naar de gele trui. Nadat de Colombiaan vrij snel werd teruggepakt, kon de eerste schade worden opgenomen.

Wilco Kelderman, die eerder in de rit onderuit was gegaan, bleek de groep met favorieten te moeten laten gaan. Bauke Mollema kon – in zijn kenmerkende harkstijl – wel mee. Opvallendste slachtoffer van het aanzetten van de coureurs van de Sky-ploeg – ook Froome schudde even aan de boom – was opnieuw Alberto Contador. De Spanjaard werd de afgelopen dagen al verschillende keren gelost uit het peloton en bleek ook nu niet mee te kunnen.

Vlak voordat de coureurs de top van de Peyresourde bereikten leek het er nog op dat de beklimming voor weinig grote verschillen in het algemeen klassement zou zorgen, maar dat was buiten Froome gerekend. De renner sprong net voor de afdaling weg en wist met een inspanning die aan het acrobatische het verschil te maken tot aan de meet.

Naast de gele trui, wisselde ook de bolletjestrui zaterdag van eigenaar. De Pool Majka nam door de tijdens de etappe gesprokkelde bergpunten het tricot over van de Belg Thomas de Gendt.

Etappe van morgen

Zondag wacht de renner in de negende etappe de eerste aankomst bergop. De coureurs finishen na een slotklim van amper tien kilometer naar Andorra in het skioord Ordino-Arcalis. Moeilijk is de beklimming eigenlijk niet eens, want de weg voert geleidelijk omhoog (7,2 procent). Kinderspel dus, in vergelijking met de eindeloze Tourmalet van zaterdag, of de moordende Mont Ventoux die het peloton donderdag wacht.

Wat de aankomst zo lastig maakt is de aanloop. Vanuit de start loopt de weg meteen omhoog naar de 2.072 meter hoge Port de la Bonaigua, gevolgd door de Port del Cantó (1.721m), ongeveer halverwege. En zodra de renners de grens met Andorra zijn overgestoken, moet er in nog geen vijftig kilometer liefst drie keer worden geklommen.

Fit is niemand dus nog, zodra na 166 kilometer de Arcalis opdoemt. Bovendien is de etappe tussen Vielha Val d’Aran en Andorra de eerste deze Tour die bergop eindigt. Wie wordt gelost kan zijn achterstand niet meer goedmaken in een afdaling, zoals Giant-kopman Warren Barguil vrijdag deed in de etappe naar Lac de Payolle.