Verrassend EK-goud voor Vetter op de zevenkamp

De atlete was twee dagen lang een klasse apart en nam men een totaal van 6.626 punten het Nederlands record over van Dafne Schippers.

Anouk Vetters nadat ze op het slotonderdeel van de zevenkamp, de 800 meter, haar Europese titel heeft veiliggesteld.
Anouk Vetters nadat ze op het slotonderdeel van de zevenkamp, de 800 meter, haar Europese titel heeft veiliggesteld. Foto Vincent Jannink/ANP

Meerkampster Anouk Vetter heeft zaterdagavond de Europese titel op de zevenkamp veroverd. De pas 23-jarige Amsterdamse won in haar thuisstad het atletiekonderdeel met een puntentotaal van 6.626 punten en dat was een Nederlands record. Het is het bovendien voor het eerst dat een Nederlandse atlete zich tot Europees kampioen kroont op de zevenkamp.

De slotafstand van het multidisciplinaire atletiekonderdeel, de 800 meter, werd niet gewonnen door Vetter. Haar door goede prestatie op eerdere onderdelen opgebouwde voorsprong kwam echter niet meer in gevaar. Tweede op de zevenkamp werd de Franse Nana Djimou.

Het puntentotaal dat de Nederlandse atlete behaalde was van indrukwekkende grootte. Met dezelfde score zou ze vorig jaar op het WK atletiek brons hebben veroverd. Na afloop verklaarde een blije Vetter tegenover de NOS:

“Ongelooflijk, ik had niet gedacht dat ik nu al deze titel zou pakken. Deze twee dagen waren één grote droom. Ik wilde het zo ontzettend graag en het viel steeds goed. Na driehonderd meter zat ik eigenlijk al stuk en dacht ik: daar ga ik. Gelukkig bleek mijn tijd op het einde echter voldoende. Ik wilde per se 6.600 punten behalen en dat is gelukt.”

Vele persoonlijke records

De atlete behaalde het kampioenschap door vele persoonlijke records te verbeteren. Zo scherpte Vetter eerder op de dag al haar beste worp ooit aan bij het speerwerpen. De 23-jarige eindigde met een afstand van 55,76 meter verrassend als tweede op het haar normaliter minder goed gelegen onderdeel. Even daarvoor had de atlete ook al uitgeblonken bij het verspringen. Vetter kwam in haar derde poging sprong tot 6,38 meter. Daarmee verbeterde ze haar persoonlijk record met vier centimeter.

De andere Nederlandse meerkampster Nadine Broersen kwam op de 800 meter niet meer in actie. De atlete stond na zes onderdelen vierde en had uitzicht op het podium. De sportster is echter ziek en trok zich op advies van dokteren terug.

Derde goud dit EK

De Europese titel voor Vetter betekent het derde EK-goud voor Nederland dit toernooi. Eerder al werden Churandy Martina en Dafne Schippers kampioen bij de 100 meter voor respectievelijk mannen en vrouwen. Een vierde gouden medaille leek zich vrijdagavond te zijn behaald, maar diezelfde Martina werd na winst op de 200 meter gediskwalificeerd omdat hij zich buiten zijn eigen baan had begeven.