Diplomatieke rel tussen VS en Rusland

Twee Amerikaanse ambassademedewerkers zijn door Moskou het land uitgezet.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Zijn departement maakte vandaag bekend dat het twee Amerikaanse diplomaten heeft uitgezet in reactie op eenzelfde Amerikaans besluit.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov. Zijn departement maakte vandaag bekend dat het twee Amerikaanse diplomaten heeft uitgezet in reactie op eenzelfde Amerikaans besluit. Foto Jacky Naegelen/Reuters

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland lijken verder op te lopen nu zaterdag bekend is geworden dat Moskou in juni twee Amerikaanse diplomaten het land heeft uitgezet. Het besluit was een reactie op de “onvriendelijke beslissing” van de Verenigde Staten om eveneens in juni twee Russische diplomaten uit te zetten, stelt vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergej Rijabkov zaterdag volgens persbureau Reuters.

Eén van de diplomaten zou betrokken zijn geweest bij een incident met een Russische politieagent nabij de Amerikaanse ambassade in Moskou. De andere diplomaat zou volgens Ryabkov gelieerd zijn aan de inlichtingendienst CIA:

“We hopen dat ze zich in Washington zullen realiseren hoe venijnig hun anti-Russische politiek eigenlijk is. Als zij besluiten om de zaak verder te laten escaleren, kan dat niet zonder gevolgen blijven.”

Vrijdag werd bekend dat de Verenigde Staten in juni twee Russische diplomaten hebben uitgezet in reactie op de aanval van een politieagent in Moskou op een Amerikaanse diplomaat.

Spanningen

De spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland lopen op sinds de Russen in 2014 besloten de Oekraïense Krim te annexeren. Het Westen reageerde daarop met economische sancties tegen Moskou. Vrijdag besloten NAVO-lidstaten tijdens een conferentie nog om multinationale militaire eenheden te stationeren in Polen en de Baltische staten. Die moeten dienen als verdediging tegen mogelijke Russische agressie.