Britse regering wijst petitie tweede EU-referendum af

De online petitie werd door 4,1 miljoen mensen ondertekend.

De Britse premier David Cameron.
De Britse premier David Cameron. Foto Remko de Waal / ANP

Er komt geen tweede referendum waarin Britten zich voor of tegen een EU-lidmaatschap kunnen uitspreken. De Britse regering geeft geen gehoor aan een online petitie die 4,1 miljoen keer getekend werd. Dat meldt persbureau AP zaterdag.

In de petitie werd Londen opgeroepen een regel in te stellen dat er een nieuwe volksraadpleging moet komen als “Remain” of “Leave” minder dan 60 procent van de stemmen haalt bij een opkomst lager dan 75 procent. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de regels voor het referendum opstelde, liet echter weten dat de bestaande regels geen minimumopkomst voorschrijven en dat dit niet veranderd gaat worden. Het ministerie:

“Zoals de premier heeft gezegd, het besluit moet worden gerespecteerd. We moeten ons nu voorbereiden op het proces om de EU te verlaten. De regering zet zich in om de best mogelijke uitkomst voor het Britse volk uit de onderhandelingen te slepen.”

Brexit

Vorige maand stemde een meerderheid van 52 procent voor een “Brexit”. De opkomst bij de stemming was 72 procent. Na de uitslag stapte de Britse premier Cameron op. Wel zei de regeringsleider dat hij de uitslag respecteert, hoewel hij het uitvoeren van een vertrek uit de EU aan zijn opvolger overlaat.

Er zijn nog twee mensen in de race om Cameron als premier op te volgen: Theresa May en Andrea Leadsom. Beide vrouwen hebben gezegd de referendumuitslag te zullen respecteren en een Brexit uit te zullen voeren.