Boskalis schrapt circa 650 banen

Het bedrijf uit Papendrecht haalt vanwege dalende energieprijzen 24 schepen uit de vaart. 150 Nederlanders zullen hun baan verliezen.

Boskalis moet door „verslechterende marktomstandigheden” circa 650 personeelsleden ontslaan, onder wie zo’n 150 Nederlanders. Dat heeft het baggerbedrijf vrijdag bekendgemaakt.

Door dalende energieprijzen en het uitblijven van nieuwe projecten in met name de ole-industrie ziet de dienstverlener zich genoodzaakt om in de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart nemen. Tien schepen bij de baggerdivisie en veertien bij de offshore-tak, die olieplatforms bouwt. Boskalis sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Het beursgenoteerde bedrijf uit Papendrecht maakte twee maanden geleden bekend dat de verdiensten in het eerste kwartaal „sterk waren afgenomen”. Hoe sterk deze daling was en hoeveel er werd omgezet, maakte het bedrijf niet bekend.

In reactie op de ontslagen laat topman Peter Berdowski weten: „Wij realiseren ons terdege dat dit besluit ingrijpend is en grote sociale impact zal hebben. We zullen proberen de reductie zoveel mogelijk op te vangen middels natuurlijk verloop en herplaatsing, maar gedwongen ontslagen lijken helaas onvermijdelijk. Deze reductie van schepen en bijbehorende arbeidsplaatsen is echter noodzakelijk om Boskalis ook op termijn gezond te houden.”

Na de bekendmaking van het nieuws over de ontslagen steeg het aandeel Boskalis met meer dan 2,5 procent naar 30,63 euro.

Afgelopen jaar had het baggerbedrijf een redelijk goed jaar. De winst daalde van 490 miljoen in 2014 naar 440 miljoen vorig jaar, maar de omzet steeg licht van 3,17 miljard naar 3,24 miljard euro. Boskalis had vooral veel werk ssn het verbreden van het Suezkanaal. Het verdiende ook aan het bouwen van plaforms voor windmolens op zee en het profiteerde van de sterke dollar. Boskalis zal de 24 vaartuigen slopen of verkopen. Het betreft onder meer sleephopperzuigers, snijkopzuigers en zware-ladingschepen. Van het materieel dat gesloopt of verkocht wordt, ligt de gemiddelde leeftijd ruim boven de dertig jaar.