Al vroeg file op Europese wegen naar het zuiden

Op weg naar Oostenrijk staat inmiddels 35 kilometer file. Voor de Gotthard stond de hele nacht stilstaand verkeer.

Foto Guus Schoonewille / ANP

Nederlanders die dit weekeinde afreizen naar het zuiden, moeten rekening houden met verkeershinder. Zo staat voor de Zwitserse Gotthardtunnel – een belangrijke route naar Italië – al de hele nacht file. Rond 10.00 uur was de wachttijd daar ongeveer een half uur, zo liet de ANWB zaterdag weten.

Twitter avatar vid VID De vakantiedrukte is er vroeg bij. Voor de Gotthardtunnel staat al de hele (!) nacht file ➜ https://t.co/sj2IJHh4b1 https://t.co/x6Uy0oKzOH

Ook op de A3 in Duitsland stond het zaterdag op veel plekken al vroeg vast, vooral door ongelukken en wegwerkzaamheden. In totaal telde de ANWB zo’n 35 kilometer file op de snelweg die van Arnhem naar Oostenrijk loopt. Op de A5 in de richting van Zwitserland viel de file voorlopig mee: ongeveer 5 kilometer in totaal.

In Frankrijk staat het zaterdag rond Parijs al sinds 5.30 uur vast, terwijl automobilisten op de belangrijkste route naar het zuiden (de Route du Soleil) rekening moeten houden met bijna twee uur vertraging. In België veroorzaken controles bij de grens met Frankrijk files, zo meldt ANP. Tussen Gent en Lille is de vertraging 45 minuten.

De voornaamste oorzaak van files zijn echter wegwerkzaamheden. Zo wordt in België deze zomer aan de weg gebouwd bij Luik en Sint Job in ’t Goor. Op de A6 in Frankrijk vinden tot 1 september werkzaamheden plaats tussen Limonest en Lyon. In Duitsland wordt volgens de ANWB over ruim 1.000 kilometer aan de weg gebouwd.