Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert deze zomer buitenshuis. Deze week een halve hectare tuin met een meertje in het Groningse Marum.

Foto Thijs Wolzak

Foto Thijs Wolzak

Tuin Een paar uur per dag is Thea Meesters (70) bezig met snoeien, bijwerken, vastbinden. Het gras moet ook elke week gemaaid. Maar ze geniet ervan; in de tuin werken is haar uitlaatklep. „Het is zo ontspannend. Na het tuinieren kun je de hele wereld aan.” Sinds haar pensionering heeft ze er veel tijd voor en heeft ze de tuin alsmaar uitgebreid. Hij is nu een halve hectare groot; een naastgelegen weiland is er jaren geleden bijgetrokken. „De grond was slecht in het weiland, de schapen stonden altijd tot hun knieën in het water.” Landschapsbeheer heeft er een groot gat gegraven waardoor Meesters nu een meertje heeft. Ze dobberde wel eens op een rubberen bootje op het meer, maar dat is nu lek. Als het mooi weer is, zit ze buiten een boek te lezen, onder een boom bij het water.

Wilde orchideeën Vorig jaar bloeide er één wilde orchidee in haar tuin, dit jaar bloeiden er drie. „Ik ben er heel blij mee.” De zaadjes waaien vanaf de Waddenzee hier naartoe. „De buurman aan de overkant van de weg heeft er veel meer.”

Zwaar De grote kruik die te zien is op de foto en waar vroeger wijn in werd opgeslagen, kreeg Meesters twintig jaar geleden cadeau. Hij is zo zwaar dat hij al twintig jaar op dezelfde plek ligt. Ook het houten bankje – drijfhout uit zee in de buurt van Indonesië – is te zwaar om te verplaatsen. Voorin de tuin (achterin op de foto) is een soort natuurgebied met riet en wilgen. Verder deelt ze de tuin met een poes die altijd buiten is. Meesters: „Elke keer als ik buiten ben, voel ik me zo rijk. Ik ben niet rijk hoor, maar het voelt wel zo.”