Woede na dood zwarte man in VS

Foto Gerald Herbert/AP
Foto Gerald Herbert/AP

De lokale blueszanger Stephanie McDee zingt een lied uit protest tegen politiegeweld bij een provisorisch gedenkteken voor Alton Sterling. De zwarte Sterling werd dinsdag doodgeschoten door een politieagent in Baton Rouge, Louisiana, waar hij cd’s verkocht. Op videobeelden is te zien hoe hij tegen de grond wordt gewerkt, en door een van de agenten wordt doodgeschoten. Een dag later dook opnieuw een video op van een zwarte man die door politiegeweld om het leven kwam. Philando Castile zou zijn aangehouden in St. Paul, Minnesota, omdat zijn auto een kapot achterlicht had. Toen hij zijn rijbewijs probeerde te pakken werd hij doodgeschoten, aldus zijn vriendin die het incident filmde terwijl haar vriend bloedend naast haar zat. Hij zou tegen de agent hebben gezegd dat hij een wapen droeg en daarvoor een vergunning had. De dood van McDee en Castille heeft tot een uitbarsting van woede geleid in de Afro-Amerikaanse gemeenschap, vooral op sociale media. Tennisster Serena Williams, die zaterdag de finale van Wimbledon speelt, twitterde over Castile: „In London I have to wake up to this. He was black. Shot 4 times? When will something be done – no REALLY be done?!”