Werden zij echt de sterren van dit EK?

EK Na het WK 2014 deed NRC een voorspelling wie de sterren van EK 2016 zouden worden. Vlak voor de finale maken we de balans op, zagen we het toen goed?

Foto's ANP

Dit was onze voorspelling:

Naamloos 2

Maar deze spelers werden het echt:

Gemaakt met lineupbuilder.com

Gemaakt met lineupbuilder.com

En dit is waarom

Verdediger: Raphaël Varane (Frankrijk)
Waarom dachten we dat?
Varane was net doorgebroken bij Real Madrid toen hij met Frankrijk naar het WK 2014 ging. Sterk, snel en goed aan de bal, de toen 21-jarige Varane presenteerde zich als de moderne verdediger. Twee jaar later kon hij alleen maar nog beter zijn, toch?
Is hij de ster?
Varane had een van de sterkhouders van Frankrijk moeten worden op dit EK. Maar toen liep hij eind mei een spierblessure op aan zijn dijbeen. Drie weken voor het EK moest hij afhaken.
Wie dan wel?
De Duitse tabloid Bild schreef het al: ‘Boateng ist der Boss’. De 27-jarige verdediger van Bayern München leidde de Duitse defensie die slechts drie tegentreffers moest incasseren. En hij volleerde op fraaie wijze de 1-0 binnen tijdens de achtste finale tegen Slowakije.


&nbsp

Verdediger: Luke Shaw (Engeland)
Waarom dachten we dat?
Shaw was 18 tijdens het voor Engeland dramatische WK 2014. Shaw kwam pas in de ploeg toen Engeland na twee wedstrijden uitgeschakeld was. Maar, Shaw stond toen al bekend als een groot talent. Drie dagen na de uitschakeling nam Manchester United hem over van Southampton, we voorspelden dat hij onder Van Gaal uit zou groeien tot een topverdediger.
Is hij de ster?
In september 2015 liep Shaw tijdens de Champions League-wedstrijd tegen PSV een dubbele beenbreuk op. Inmiddels is hij bijna weer fit.
Wie dan wel?
Het is niet echt een compliment voor de schoonheid van het Portugese spel dat Pepe tot nu toe een van de beste is. De spijkerharde verdediger van Real Madrid weet, mede gevormd door José Mourinho, hoe je wedstrijden moet winnen. En dat betekent voor hem soms, zoals tegen IJsland, absurde charges op tegenstanders. Misschien geen sieraad voor de sport, maar elke aanvaller zal beamen dat hij liever met dan tegen Pepe speelt.


&nbsp

Verdediger: César Azpilicueta (Spanje)
Waarom dachten we dat?
Azpilicueta stond in twee van de drie wedstrijden van Spanje tijdens het WK 2014 in de basis. De vleugelverdediger van Chelsea was toen 24, twee jaar zou hij op zijn top zijn, dachten we.
Is hij de ster?
Bij Chelsea is hij basisspeler, maar bij Spanje was Azpilicueta wisselspeler. Al is de concurrentie op zijn positie ook moordend met Juanfran (Atlético Madrid) en Jordi Alba (Barcelona).
Wie dan wel?
Kamil Glik (28), de grote, sobere, Poolse verdediger valt misschien niet zo op, maar hij schakelde dit EK wel vakkundig Cristiano Ronaldo en Mario Götze uit. Kapers op de kust zijn inmiddels te laat, afgelopen week tekende Glik bij AS Monaco.


&nbsp

Verdediger: Mattea de Sciglio (Italië)
Waarom dachten we dat?
De Sciglio was de jongste verdediger van Italië op het WK 2014. Pas 21 jaar en al bijna vijftig wedstrijden voor AC Milan op zijn naam. De Sciglio zou volgens ons weleens de opvolger kunnen worden van Italiaanse grootmeesters als Cannavaro en Maldini.
Is hij de ster?
Hij heeft misschien nog niet de allure van Cannavaro, maar De Sciglio speelde een puik toernooi. In het 3-5-2 systeem van Antonio Conte moeten de vleugelspelers alles kunnen: verdedigen, balans bewaken en de aanvallers bedienen met voorzetten. De Sciglio vervulde al deze taken vooral tegen Spanje subliem uit. Geen wonder dat FC Barcelona interesse heeft.


&nbsp

Middenveld: Xherdan Shaqiri (Zwitserland)
Waarom dachten we dat?
Shaqiri was de grote man bij Zwitserland tijdens het WK in Brazilië. De toen 22-jarige zou bij Bayern München alleen maar beter worden, zo voorspelden we.
Is hij de ster?
Shaqiri redde het uiteindelijk niet bij de Duitse topclub en speelt inmiddels bij Stoke City, subtopper in de Premier League. Zijn rol als ster bij Zwitserland is overgenomen door Arsenal-aankoop Granit Xhaka. Maar Shaqiri maakt wel de mooiste goal van het toernooi, de omhaal tegen Polen.
Wie dan wel?
Aaron Ramsey was het dynamische en creatieve brein van Wales met splijtende passes en heel veel afgelegde kilometers. Hij scoorde eenmaal en gaf al vier assists, samen met Eden Hazard de meeste op dit EK.


&nbsp

Middenveld: Paul Pogba (Frankrijk)
Waarom dachten we dat?
Pogba werd verkozen tot het grootste talent van het WK 2014.
Is hij de ster?
Ja uiteindelijk wel. Pogba begon matig tegen Roemenië en moest daarna tegen Albanië op de bank beginnen. Mede dankzij zijn sterke invalbeurt versloeg Frankrijk ook de stugge Albanezen. Sindsdien is Poga niet meer weg te denken uit het Franse elftal. Machtig was zijn kopbal tegen IJsland in de kwartfinale (5-2).


&nbsp

Middenveld: André Schürrle (Duitsland)
Waarom dachten we dat?
André Schürrle was niet de meest in het oog springende speler van wereldkampioen Duitsland in 2014. Maar als invaller was hij meermaals belangrijk. In de finale gaf hij de assist bij de winnende goal van Götze. De enige reden dat Schürrle niet meer speelde was de moordende concurrentie.
Is hij de ster?
Nee, de concurrentie is er nog steeds. En tijdens dit EK was Schürrle ook als invaller niet zo beslissend als in 2014. Maar hij is pas 25, misschien over twee jaar dan?
Wie dan wel?
Mesut Özil. Hoe je na twee gemiste strafschoppen toch een van de beste spelers kan zijn? Zie deze statistieken eens van de Duitse middenvelder: 89 procent van zijn passes kwamen aan, 90 procent van zijn dribbels waren succesvol en Özil is de speler die op de helft van de tegenstander het meeste ballen heeft veroverd. De middenvelder van Arsenal speelde zijn beste toernooi tot nu toe.


&nbsp

Aanval: Daniel Sturridge
Waarom dachten we dat?
Engeland had geen best WK, maar het team had wel een nieuwe spits om in de gaten te houden: Daniel Sturridge, toen 24 jaar en hij had net 21 doelpunten in 29 wedstrijden gemaakt voor Liverpool.
Is hij de ster?
Sturridge deelde in de malaise met de rest van de Engelse ploeg. Ook hij was onzichtbaar tegen IJsland in de achtste finale. Ter verdediging: hij werd opgesteld aan de zijkant in plaats van centraal in de spits.
Wie dan wel?
Natuurlijk was Wales meer dan alleen Gareth Bale, maar wat zou Wales geweest zijn zonder hem? Meest bijzonder is dat de ster van Real Madrid niet alleen aanvallend beslissend was (3 doelpunten), maar ook zijn defensieve taken niet verzaakte. Tijdens dit EK voerde Bale acht tackles uit en onderschepte hij drie keer de bal (ter vergelijking de statistieken van Cristiano Ronaldo: nul en nul).


&nbsp

Aanval: Divock Origi (België)
Waarom dachten we dat?
Origi was de verrassing van het Belgisch elftal in 2014. De toen 19-jarige aanvaller van Lille begon als wisselspeler, maar verdrong Romelu Lukaku uit de basis.
Is hij de ster?
Liverpool nam Origi afgelopen seizoen over van Lille voor 12,5 miljoen euro. In zijn eerste seizoen overtuigde hij nog niet volledig, maar de aanvaller is altijd nog maar 21. Tijdens dit EK bleef voor Origi bij 18 minuten speeltijd als invaller.
Wie dan wel?
Antoine Griezmann nam de vorm van zijn seizoen bij Atlético Madrid (22 goals) mee naar dit EK en de Fransman is de meest beslissende man van het toernooi met zes doelpunten en twee assists.


&nbsp

En de Nederlanders?

Doelman: Jasper Cillessen (Nederland)
Waarom dachten we dat?
Cillessen had net een basisplaats veroverd bij Ajax. In 25 competitiewedstrijden hield hij veertien keer de nul. En Cillessen (toen 25 jaar) speelde een prima WK met Nederland, hij werd alleen voor Tim Krul gewisseld voor de penaltyserie in de kwartfinale tegen Costa Rica.
Wie dan wel?
Natuurlijk was Manuel Neuer de beste. Maar we kiezen toch voor Hannes Halldórsson. De IJslandse keeper verrichte de meeste reddingen tijdens de groepsfase.


&nbsp

Aanval: Memphis Depay (Nederland)
Waarom dachten we dat?
Depay werd door de FIFA genomineerd als best young player van het WK. Als invaller bij het Nederlands elftal boog hij tegen Australië een achterstand om met een assist en een doelpunt en Depay scoorde ook tegen Chili.
Wie dan wel?
Bijna het hele Franse team moest groeien tijdens dit EK, maar Dimitri Payet had zijn vorm vanaf de openingswedstrijd tegen Roemenië te pakken. Schitterend was de voor Frankrijk bevrijdende 2-1 in de openingswedstrijd. De aanvaller wil met elk balcontact iets beslissends doen en doet dit vaak tijdens dit EK.