Vragenvuur

De interviewrubriek ‘Vragenvuur’ in het weekblad Panorama is mijn lievelings omdat de uitvoerders hun taak heel erg letterlijk nemen. Er komt een journalist bij ‘het onderwerp’ langs die uit de losse pols wat vragen vuurt en daarna is er een fotograaf die iets met vuur wil. Toen ik een keer ‘het onderwerp’ was, was het plan eerst dat ik in een café achter een brandende prop papier in een asbak ging zitten, maar omdat de uitbater ingreep, moest ik op een andere locatie een brandende aansteker voor mijn hoofd houden.

Deze week gingen ze van Panorama langs bij PVV-Kamerlid Barry Madlener. Geert Wilders noemde zijn oogappeltje deze week ‘een kei’ en ‘absoluut ministeriabel’.

Kop boven het artikel: ‘Er komt geen asielzoeker meer in!’

Duidelijke taal waar ondanks het uitroeptekentje geen mens meer van opkijkt. Al lezend vroeg ik me wel af of Barry zelf geen vraagtekentje boven zijn gekamde kapseltje ziet hangen als hij zichzelf ‘vertrouweling van Pim Fortuyn’ noemt.

Als beginnend journalist volgde ik de verkiezingscampagne van Pim Fortuyn en was ik toevallig getuige van de eerste voorzichtige stapjes van Barry in de politiek. Hij kwam in de Kubus, een pand op een industrieterrein in Rotterdam dat tijdelijk dienst deed als hoofdkwartier van de LPF, een pakje stroopwafels – ‘onze nationale koek’ – afgeven voor Pim Fortuyn. Ze lieten hem klusjes doen, het wemelde daar van de Pimmels die koffie wilden zetten of voor Mat Herben op neer naar de printer wilden rennen. Zijn finest moment kwam op de dag dat Fortuyns butler en chauffeur Herman zich met vermoeidheidsklachten ziek meldde en hij Fortuyn in zijn oude Peugeot naar het centrum van de stad mocht rijden. Onderweg kwam het volgens Madlener tot een uitwisseling van gedachten die nog steeds de basis vormt van zijn gedachtegoed.

In dienst van Geert Wilders vergeleek hij vorige week Almere in de Tweede Kamer met de Gazastrook en stelde hij voor om daar honden los te laten op ‘Marokkaanse straatterroristen’.

In ‘Vragenvuur’ plaatste hij zorgvuldig uitroeptekentjes achter wat open deuren van Geert. Grenzen potdicht, geen asielzoekers meer, minder files door meer asfalt en de spoorwegpolitie terug!

Ik stelde me zo voor dat ze van Panorama hem na het vragenvuurtje vroegen om ergens een asbak in brand te steken, dat dit dan weer niet mocht en dat ze Barry toen maar extra vurig in de lens hebben laten kijken.