Voor één keer zijn de Fransen Duitsland eens te slim af

Niet alleen sportief, maar ook economisch en politiek moet Frankrijk het meestal afleggen tegen Duitsland. Het ongeloof was dan ook groot, na het bereiken van de finale.

In Parijs werd vrijwel de hele nacht gefeest na de overwinning op aartsrivaal Duitsland.
In Parijs werd vrijwel de hele nacht gefeest na de overwinning op aartsrivaal Duitsland. Foto Kamil Zihnioglu/AP

Het begon na de penalty en ging de hele nacht door: supporters van Les Bleus gingen toeterend over de boulevards van Parijs alsof de hoofdprijs al binnen was. Het heeft een paar weken geduurd voordat de Fransen lol kregen in hun eigen EK. Maar na de winst op aartsrivaal Duitsland zit de stemming er eindelijk in.

Het de laatste tijd zo op de proef gestelde land is op slag veranderd, analyseerde oud-international Lilian Thuram vrijdagochtend op BFMTV glimlachend. „De meerderheid van de Fransen is gelukkiger vanmorgen”, zei hij, met een knipoog, in een politiek interviewprogramma dat voor de gelegenheid drie ballen op de presentatiedesk gedeponeerd had.

De Franse supporter heeft altijd wat moeite om in het toernooi te komen. Eerst overheerst scepsis en vrees voor een nieuwe affaire die de teamcohesie bedreigt. Vorige maand kwamen daar de zorgen bij over veiligheid, hooligans en stakingen. In Parijs was tot de kwartfinale van enthousiasme weinig te merken. Het doelpuntenfestijn (5-2) tegen IJsland heeft dat veranderd.

Het deftige journaal op France 2 ruimde donderdag het eerste kwartier in voor prognoses en steunbetuigingen van bekende Fransen (overwegend politici en literatoren) en, zoals dat gaat bij een militaire grootmacht, zelfs van soldaten op vergelegen slagvelden. „Men zegt dat uiteindelijk de Duitsers altijd winnen”, murmelde politiek tekenaar Plantu. „Dat irriteert me. Want misschien dat toch iets anders gebeurt.”

Het gebeurde. En de essentie van de premature ‘extase’ is niet dat Frankrijk won, maar dat Duitsland verloor. Frankrijk gaat gebukt onder een tamelijk ernstig minderwaardigheidscomplex ten opzichte van het buurland. Niet louter sportief, maar vooral ook economisch en politiek. Dagelijks krijgen Fransen statistieken over zich heen waarin hun land tegen Duitsland wordt afgezet. En Duitsland doet het altijd beter. Parijs houdt zich vast aan twee troeven: het leger is groter en de demografische vooruitzichten zijn gezonder. In 2045 passeert het Franse inwonertal dat van Duitsland, melden media regelmatig.

De verrassing dat 29 jaar eerder Frankrijk voor één keer Duitsland te slim af is, was af te lezen aan de blik vol ongeloof van president Hollande. Op de tribune in Marseille duwde hij na het tweede doelpunt FFF-bondsvoorzitter Noël Le Graët bijna omver. De enige die rustig bleef was de alom geprezen ziener Didier Deschamps. „We hebben nog niets gewonnen.”