VN gealarmeerd over nieuw geweld in Zuid-Soedan

Ban Ki-moon: ‘Opnieuw een illustratie van het gebrek aan toewijding met betrekking tot het vredesproces in het land.’

Vicepresident van Zuid-Soedan Riëk Machar (links) en president Salva Kiir (met hoed in het midden) tijdens een persconferentie vrijdag over het oplaaiende geweld in hun land.
Vicepresident van Zuid-Soedan Riëk Machar (links) en president Salva Kiir (met hoed in het midden) tijdens een persconferentie vrijdag over het oplaaiende geweld in hun land. Reuters

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zegt ernstig gealarmeerd te zijn door nieuwe gevechten in Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan. Dat meldt persbureau AP. Hij noemde de hernieuwde confrontaties tussen verschillende legerfracties vrijdag “opnieuw een illustratie van het gebrek aan toewijding van de partijen met betrekking tot het vredesproces in het land”.

Ban riep de president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, en de vice-president van het land, Riëk Machar, op een eind te maken aan de nieuwste gevechten. Ook riep hij hen op de militaire leiders die verantwoordelijk zijn voor de hernieuwde onrust te disciplineren. De secretaris-generaal van de VN zei dat de nieuwe gevechten “een verraad zijn tegenover het volk van Zuid-Soedan”.

Angst voor terugkeer naar burgeroorlog

Hevige vuurgevechten barstten vrijdagavond los even buiten het verblijf van president Kiir, die op dat moment voorbereidingen aan het treffen was om de natie toe te spreken over de hernieuwde gevechten in het land een dag eerder. Hij had kort daarvoor Machar ontmoet om het oplaaiende geweld te bespreken. Beide leiders riepen op tot kalmte.

De gevechten van gisteren, waarbij vijf soldaten omkwamen, doen vrezen dat Zuid-Soedan wel eens kan terugkeren naar de burgeroorlog die het land 2,5 jaar lang teisterde na vergelijkbare gevechten in 2013. Ook in dat jaar braken in hoofdstad Juba, net als nu, gevechten uit tussen regeringstroepen die loyaal waren aan president Kiir en soldaten die trouw zwoeren aan vicepresident Machar. Bij de burgeroorlog die volgde kwamen duizenden mensen om het leven.

Legerfracties in Juba nog altijd strikt gescheiden

Gisteren werden vijf Zuid-Soedanese regeringsmilitairen gedood in een vuurgevecht tussen de twee verschillende fracties binnen het leger. Een konvooi soldaten dat loyaal is aan Machar opende het vuur op een checkpoint in Juba dat werd bemand door troepen van Kiirs legerfractie.

De twee legerfracties dienen samen te werken in Juba, in het kader van het vredesverdrag dat afgelopen jaar werd ondertekend. Tot nu toe is er van samenwerking echter nog niets terecht gekomen en blijven de legerfracties juist strikt gescheiden van elkaar gestationeerd in de stad.