Schutter omgekomen bij schietincident Dallas

Vijf agenten kwamen om het leven, zeven raakten gewond. Drie verdachten werden aangehouden.

Laura Buckman/AFP

In de Amerikaanse stad Dallas zijn twaalf agenten en twee burgers neergeschoten bij een demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Vijf agenten zijn overleden. Dat maakte de burgemeester van Dallas, Mike Rawlings, bekend in een persconferentie vrijdagmiddag. Drie verdachten zijn aangehouden en een schutter is omgekomen. Een van de verdachten zou zelfmoord hebben gepleegd, melden lokale media.

Twitter avatar DPA_PoliceAssoc Dallas Police Assoc We just lost another. Officer Down

Het incident vond plaats bij een demonstratie, waar meer dan honderd mensen aanwezig waren, naar aanleiding van de schietpartijen in Minnesota en Louisiana, waar deze week zwarte mannen door de politie werden doodgeschoten. Totdat de schoten klonken, verliep de betoging zonder problemen. Om 20:45 lokale tijd openden scherpschutters het vuur op de politie.

Twitter avatar AndyCole84 Andy Cole Video from a protestor as the shooting began. Jesus. Disturbing content. #Dallas #DallasPoliceShooting https://t.co/yhPTI9KC2g

Een vrouw werd aangehouden dichtbij de plek waar de schoten gelost werden. Twee verdachten werden aangehouden op de snelweg nadat zij hard wegreden uit het centrum, waar de schietincidenten plaatsvonden. De laatste verdachte, die zich in een parkeergarage verschanst had, is omgekomen na een lange omsingeling door de politie. Het is onduidelijk hoe hij tot zijn einde is gekomen.

Lees hier: ons liveblog terug over de ontwikkelingen na de schietpartij.

De politie sluit niet uit dat er meer arrestaties volgen. De omgeving is nog steeds afgesloten en zal dat de komende periode ook nog blijven. Mensen wordt geadviseerd niet naar het centrum van Dallas te reizen, het is zeer slecht bereikbaar door politiebarricades. Er zijn geen explosieven gevonden. De overleden verdachte zei wel dat die er waren. Ook werd er tijdelijk een no fly zone ingesteld.

Een andere verdachte - die na arrestatie als person of interest aangemerkt is - meldde zich nadat zijn foto op Twitter werd gezet door de politie. Het zou gaan om een gewapende man die aanwezig was bij de demonstratie, maar later bleek dat hij niets met het incident te maken had.

Black Lives Matter

Het politiegeweld richting Afro-Amerikanen leidt vaak tot grote protesten, zoals na Michael Brown in Ferguson, Eric Garner in New York, Walter Scott in South Carolina en Freddie Gray in Baltimore. Na de moord op de onbewapende zwarte tiener Trayvon Martin in 2012, werd in de VS de beweging Black Lives Matter opgericht om aandacht te vragen voor het politiegeweld tegen zwarte mensen.

Afgelopen week waren er weer twee incidenten waarbij politieagenten een zwarte man doodschoten. De 37-jarige Alton Sterling werd dinsdagavond in de Amerikaanse staat Louisiana door agenten tegen de grond gegooid en daarna doodgeschoten. Zijn vriendin filmde het voorval en streamde dat live.

Een dag later, woensdagavond, vuurde een agent in Minnesota vier kogels op de 32-jarige Philando Castile op het moment dat hij zijn rijbewijs uit zijn achterzak wilde pakken, nadat hij de agent zei dat hij een wapen bij zich had.

Gouverneur Mark Dayton van Minnesota vroeg zich tijdens een persconferentie hardop af of hij ook doodgeschoten zou zijn als hij blank was:

“Ik denk het niet. Ik moet dus het feit onder ogen zien, en ik denk dat iedereen in Minnesota dat moet doen, we moeten onder ogen zien dat dit soort racisme bestaat.”

Jaarlijks worden er in de Verenigde Staten meer dan duizend verdachten door de politie doodgeschoten, bleek uit onderzoek van The Guardian. De kans dat Afro-Amerikanen hierbij het slachtoffer zijn, is vele malen groter dan bij blanke Amerikanen.