Vandaag in de Tour: het peloton trekt de Pyreneeën in

Het wordt de eerste krachtmeting voor de klassementsmannen. Kan Alberto Contador bijvoorbeeld, na zijn valpartijen begin deze Tour, mee met de besten?

Het peloton trekt de Pyreneeën in en waagt zich aan de machtige Col d'Aspin.
Het peloton trekt de Pyreneeën in en waagt zich aan de machtige Col d'Aspin. Foto Kenzo Tribouillard / AFP

Liefhebbers van bergetappes kunnen vandaag hun hart ophalen. Het peloton trekt de Pyreneeën in en waagt zich aan de machtige Col d’Aspin. Het wordt de eerste krachtmeting voor de klassementsmannen. Kan Alberto Contador, na zijn valpartijen begin deze Tour, mee met de besten? Hoe gaat Sky-topman en topfavoriet Chris Froome het doen? En wat kunnen de Nederlanders?

Etappe 6: L’Isle Jourdain - Lac de Payolle

Het wordt een relatief korte etappe (162,5 kilometer) van L’Isle Jourdain naar Lac de Payolle. De etappe kent een heuvelachtige aanloop, met een klimmetje van de vierde categorie (Côte de Capvern). De top ligt op 594 meter en na twintig kilometer, de koers is dan 137 kilometer onderweg, volgt een tussensprint. Na die sprint maken de renners zich op voor de Aspin.

De col wordt vanuit de steilste kant beklommen en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,5 procent over 12 kilometer. Iets over de helft, op zeven kilometer, komen ze het steilste gedeelte (9,5 procent) tegen. De Aspin is geen onbekende berg in de Tour de France. Vorig jaar reed het peloton de berg over vóórdat het de Tourmalet (2.100 meter hoog, 1,7 kilometer lang en een stijgingspercentage van 7,3 procent) aandeed. De Tourmalet staat zaterdag, in de tweede Pyreneeënrit, op het programma.

Tekst gaat verder onder de video:

Na de beklimming van de Col d’Aspin volgt een lastige afdaling en zeven kilometer later finisht het peloton, na een klimmetje, bij het Lac de Payolle.

Het zou vrijdag zomaar een etappe kunnen worden waarbij vroege vluchters met klimmersbenen kunnen strijden om de zege. Het is ook niet ondekbaar dat het peloton de kopgroep voor de Col d’Aspin weer inrekent en dat de favorieten voor het eerst strijden om de dagwinst. Duidelijk is wel dat het klassement er na de rit vrijdag anders uit ziet.

Volgens onze wielerverslaggever Maarten Scholten is Vincenzo Nibali geknipt voor de zevende rit:

“Zijn kunsten als daler zijn bekend. Nibali leek kansloos voor de overwinning in de Giro d’Italia. Totdat hij Steven Kruijswijk onder druk zette. Zoals iedereen in het peloton wist de Nederlandse drager van de roze trui: geef Nibali in een afdaling tien meter en je ziet hem niet meer terug. Maakte hij daarom dat fatale foutje? Bij Astana is hij officieel helper van zijn landgenoot Fabio Aru, maar hij zal ook niet nalaten voor zijn eigen kansen te gaan.”

De beruchte Tourmalet volgt zaterdag

Echt tijd om op adem te komen hebben de coureurs niet, want zaterdag belooft een loodzware etappe te worden: de beklimming van de beruchte Col du Tourmalet staat gepland. De aanloop is redelijk rustig en na 86 kilometer koers volgt de Tourmalet. De col is 16,8 kilometer lang en stijgt met een gemiddeld percentage van 7,7 procent, met een uitschieter naar 11,6 procent.

Na de Tourmalet beklimmen de renners nog drie cols van hors catégorie (buitencategorie) Hourquette d’Ancizan (22 kilometer aan 4 procent), de Col de Val Louro (7,4 kilometer aan 8,3 procent) en Col de Peyresourde (18 kilometer aan 4,9 procent). Deze etappe belooft een ware uitputtingsslag te worden waarbij de klassementsrenners met goede benen het verschil kunnen maken.