‘Tijdens ramadan zijn er meer ongeregeldheden’

nrc checkt Dat schreef de burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes aan de gemeenteraad

Foto ANP

De aanleiding

Op 16 juni stuurde burgemeester Pieter Broertjes een brief aan de gemeenteraad over overlast in Hilversum-Oost. Daarin legde hij een relatie tussen de ramadan, die op dat moment in volle gang was, en de groei van overlast in het oostelijk deel van de gemeente.

„Het is daar al een tijdje onrustig”, schreef Broertjes. En: „De afgelopen week was er helaas veel overlast. Dit kan met de ramadan te maken hebben. Gedurende de ramadan zijn we extra alert. De ervaring leert dat er dan vaak meer ongeregeldheden zijn.”

Het Platform Bewust Moslim schreef „dat burgemeester Broertjes aan stigmatiserende insinuaties doet door een verband te leggen tussen de moslimvastenmaand Ramadan en de toename van criminaliteit en overlast van jongeren in Hilversum Oost”.

Broertjes bleef bij zijn stelling. Via zijn woordvoerder liet hij op 29 juni aan de Gooi- en Eemlander weten dat uit politiecijfers blijkt er meer incidenten en gevallen van overlast zijn tijdens de vastenmaand dan in de andere maanden. „Dit geldt voor zowel 2015 als 2016.” En op 6 juli zei hij nog in dezelfde krant over de ramadan. „Dan zijn er veel meer meldingen en incidenten. Dat zijn de feiten.”

Waar is het op gebaseerd?

Op politiecijfers dus. Probleem is echter dat die „tot op heden niet uit het systeem te halen zijn”, zegt woordvoerder Jeltje van Oudheusden van burgemeester Broertjes.

Ook de politie zelf zegt de cijfers niet te hebben en verwijst naar de gemeente. Waarom drie weken na de brief van Broertjes de cijfers nog steeds niet boven water zijn, kan niemand zeggen.

En, klopt het?

Misschien wel, misschien niet. Bij gebrek aan cijfers voor Hilversum valt daar niets anders over te zeggen. Woordvoerder Jeltje van Oudheusden verwijst nog wel naar Amsterdam en Rotterdam waar hetzelfde fenomeen zich zou voordoen. „Ook daar is de aanpak van de politie tijdens ramadan anders door meer overlast”, zegt ze.

Woordvoerders van die korpsen ontkennen dit echter. „Dat komt ons niet bekend voor”, zegt Meike Schuring van de Amsterdamse politie. Ook de Rotterdamse politie ontkent „De vraag over meer overlast tijdens ramadan wordt bijna jaarlijks gesteld, maar steeds is ons antwoord nee”, zegt woordvoerder Wessel Stolle van de Rotterdamse politie. „Bij het Suikerfeest sturen we een paar mannetjes langs het evenement. Maar dat doen we ook bij het jazz-feest in Hillegersberg. ”

In andere steden wordt echter wel degelijk extra politie ingezet tijdens de ramadan, zo blijkt. Soms is dat vanwege daadwerkelijk grotere overlast, zoals in Gouda. De gemeente kondigde daar tijdens ramadan een samenscholingsverbod af voor de wijk Goverwelle wegens voortdurende luidruchtigheid van een groepje jongeren. Soms wordt bij voorbaat extra politie ingezet om overlast voor te zijn, zoals dit jaar in Utrecht.

In Middelburg waren vorig jaar jongeren luidruchtig tijdens ramadan bij een wijkcentrum. Daarvoor werden toen hoge boetes (tot 140 euro) uitgedeeld. Dit jaar dreigde de politie aan het begin van de ramadan meteen met boetes. Mede daardoor bleef het vrij rustig in Middelburg, aldus de politie daar.

Sommige islamitische organisaties zijn zich zelf bewust van de kans op overlast tijdens ramadan. De Raad van Marokkaanse moskeëen riep aan het begin van de ramadan op tot rust. „We vragen moslims rekening te houden met de omgeving”, aldus een woordvoerder van de organisatie tegen het AD. „De ramadan zorgt voor veel gezelligheid rond de moskee, maar dat brengt ook parkeeroverlast en luidruchtigheid met zich mee. Terwijl dan ook mensen willen genieten van hun nachtrust.”

Conclusie

Drie weken geleden legde burgemeester Broertjes een relatie tussen de viering van ramadan en de groei van overlast in Hilversum-Oost. Hij en zijn woordvoerder zeiden enkele keren zich te baseren op politiecijfers. Tot op heden zijn die niet boven water gekomen. Daarom beoordelen wij de relatie die de burgemeester van Hilversum voor zijn gemeente legt als – vooralsnog – ongefundeerd.