IJs met fruit

Voor het laatste recept van deze week gebruiken we twee conserveringstechnieken: drogen en invriezen. Beide zijn bijzonder simpel, maar wel tijdrovend. Dit toetje met bananen- of avocado-ijs en gedroogd fruit kun je dus het beste van tevoren maken.

Droog eerst het fruit. Verwarm je oven voor op 60 graden, en laat eventueel de deur een beetje open door er een houten lepel tussen te doen. Bekleed een bakplaat (of bakplaten) met bakpapier. Snijd het fruit dun en leg op de plaat, zorg voor een beetje ruimte tussen de plakjes. Zet een nacht in de oven, of een hele dag natuurlijk, maar in ieder geval 6 uur en laat goed afkoelen voor je gaat proeven. Het gedroogde fruit kun je weken bewaren!

Schil en ontpit de avocado’s of bananen, snijd grof en pureer glad met een staafmixer (of blender of keukenmachine). Voeg de rest van de ingrediënten toe en meng tot het mengsel heel mooi glad is. Zeef, laat afkoelen in de koelkast en doe nú in je ijsmachine als je die hebt. Anders: zeef, giet het mengsel in een laag bakje en zet in de vriezer. Als het bevroren maar nog niet keihard is, zo’n 1 à 2 uur later, pureer tot een gladde massa. Zet nog even in de vriezer om op te stijven en serveer met het gedroogde fruit en wat crumble van koekjes.