Murray tegen Raonic in finale van Wimbledon

Britse favoriet verslaat Berdych zonder veel problemen. Raonic ontdoet zich knap in vijf sets van Federer.

Andy Murray in actie tijdens zijn halve finale op Wimbledon tegen Tomás Berdych.
Andy Murray in actie tijdens zijn halve finale op Wimbledon tegen Tomás Berdych. Tim Ireland/ Reuters

De Britse tennisser Andy Murray heeft vrijdag voor de derde keer in zijn loopbaan de finale van Wimbledon gehaald. Hij won in drie sets van de Tsjech Tomás Berdych: 6-3 6-3 6-3. In de finale staat hij verrassend tegenover de Canadees Milos Raonic, die voor het eerst de eindstrijd van Wimbledon bereikte door Zwitser Roger Federer in vijf sets te verslaan: 6-3, 6-7, 4-6, 7-5, 6-3.

Murray had vrijdag weinig te duchten van Berdych. De kampioen van 2013 hoefde lang niet zo diep te gaan als in de kwartfinale tegen Jo-Wilfried Tsonga, toen zijn Franse opponent zich pas na vijf sets gewonnen gaf.

Tweede set cruciaal

De als tweede geplaatste Murray geldt als de grote favoriet voor de eindzege op Wimbledon sinds de verrassend snelle uitschakeling van de Servische titelverdediger Novak Djokovic in de derde ronde. Hij was erg tevreden met zijn overwinning. Hij zei na afloop van de partij:

“Ik denk dat de tweede set cruciaal was. Toen kreeg Berdych enkele kansen. Gelukkig wist hij die niet te benutten en kon ik me naar de finale tennissen.”

De Brit staat zondag voor de elfde keer in een finale van een grandslamtoernooi. Voor Raonic is de finale een primeur. Daarover zei Murray:

“Het is een voordeel dat ik een beetje ervaring kan meenemen. Ik weet daardoor denk ik een beetje beter met de druk om te gaan. Raonic steekt in goede vorm. Hij heeft het heel goed gedaan tegen Federer. Voor mij is het belangrijk dat ik nu mijn rust ga pakken. Komende zondag moet ik er staan.”

Raonic schrijft geschiedenis

Raonic heeft als nadeel dat hij in zijn gewonnen halve finale een stuk dieper moest gaan dan Murray. Maar het lange servicekanon schreef met zijn overwinning op Federer wel geschiedenis: nooit eerder stond een Canadees in de finale van een grandslam.

Raonic leek op de rand van de afgrond te balanceren in de vierde set, toen Federer in verschillende servicegames van de Canadees breakpoints afdwong. Maar doordat de Zwitser zijn kansen niet benutte, kon Raonic de set alsnog binnenslepen. Hij brak Federer op 6-5, nadat de Zwitser met 40-0 in de game had voorgestaan, maar daarna onder meer twee dubbele fouten op rij produceerde.

Raonic sloeg in de vijfde set toe toen Federer bij een achterstand van 2-1 door zijn enkel ging. De 34-jarige Zwitser liet zich even behandelen, maar kon verder. Hij verloor vervolgens wel zijn eerstvolgende servicegame en kon die achterstand daarna niet meer repareren.

Wraak voor halve finale 2014

Raonic speelde een sterke partij. Een van de beste uit zijn carrière, zei hij zelf na afloop. Federer wist daarentegen zelden zijn hoogste niveau te behalen. Raonic serveerde sterk en wist ook in opvallend veel rally’s goed mee te komen met Federer, die zich ook al aan het begin van de vijfde set kort liet behandelen. De Zwitser oogde in de vijfde set, zeker nadat hij zijn enkel verzwikte, niet helemaal meer fit. Federer werd dit seizoen geplaagd door blessures aan zijn knie en aan zijn rug, en had bovendien een slopende kwartfinale tegen Marin Cilic in de benen.

Raonic nam met zijn overwinning vrijdag wraak op Federer voor de halve finale in 2014. Dat jaar speelde hij voor de eerste keer op Wimbledon tegen Federer en verloor hij, ook toen in de halve finale, nog vrij eenvoudig van de Zwitser.