Rabobank doet toch mee aan compensatie derivaten

Rabo erkent dat „het niet altijd goed is gegaan” met rentederivaten en omarmt de compensatieregeling voor getroffen ondernemers.

Rabobank sluit zich alsnog aan bij de compensatieregeling voor ondernemers met rentederivaten. De bank zet daarvoor 500 miljoen euro extra opzij, waardoor het totaal in haar compensatiepot op 700 miljoen euro komt. Dat heeft de grootste bank van Nederland donderdagochtend bekendgemaakt.

Dinsdag presenteerde een commissie met hoog aangeschreven deskundigen op verzoek van minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) een collectieve oplossing voor de 16.000 ondernemers die vanaf 2005 bij het afsluiten van leningen in totaal 20.000 rentederivaten aanschaften. ABN Amro, ING, SNS en Van Lanschot gingen akkoord met de dwingende oplossing van de commissie. De banken zetten honderden miljoenen opzij voor compensatie van de ondernemers.

Rabobank, de grootste derivatenleverancier, weigerde de oplossing te omarmen, ondanks druk van onder anderen minister Dijsselbloem. Die had herhaaldelijk laten weten dat de oplossing van de commissie goed was en dat banken daar „ruimhartig” uitvoering aan zouden moeten geven. Formeel zei de grootste bank van Nederland zich nog „te beraden” en eerst de achterban te moeten raadplegen.

Rabobank liet dinsdag weten dat het niet achter het belangrijkste punt van de oplossing stond: om alle mkb’ers 20 procent van de betaalde rente teruggeven. „De commissie doet alsof alle afnemers van rentederivaten schade hebben geleden, dat is niet zo”, meldde de bank toen. Verrassend maakte Rabobank donderdag bekend alsnog aan te sluiten bij het ‘herstelkader’ van de commissie. Bestuursvoorzitter Wiebe Draijer erkent in een persbericht dat het met rentederivaten „niet altijd goed gegaan” is.

De top van de bank heeft de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de raad van commissarissen en regionale bestuurders, die de leden van de coöperatieve bank vertegenwoordigen. Woensdagavond hield Draijer een laatste telefonische vergadering met ruim honderd regiodirecteuren. Pas daar viel het besluit om uiteindelijk mee te doen met de collectieve oplossing.

‘Slepend onderwerp’

Rabobank gaat de 11.000 derivaten van 9.000 klanten – een hoger aantal dan eerder bekend – nu herstellen „op een manier die men mag verwachten van een coöperatieve maatschappelijke bank”, aldus Draijer. „Door ons aan te sluiten laten we een slepend onderwerp als sector achter ons.”

Minister Dijsselbloem zat steeds dicht op het proces. Hij had in de afgelopen dagen geregeld contact met Rabo-topman Draijer. Vanochtend zei hij „blij” te zijn met het besluit van bank. „Na zorgvuldige interne beraadslaging heeft de bank afgewogen dat het ook om het gebaar gaat. Dat ze een stap moet zetten naar een uniforme, ruimhartige oplossing.”

Volgens vertegenwoordigers van gedupeerde mkb’ers ligt de schade bij Rabo-klanten aanzienlijk hoger dan de 700 miljoen die de bank apart heeft gezet: ruim 1 miljard euro. ABN Amro heeft 480 miljoen apart gezet voor 6.800 klanten. Daarmee lijkt de reservering van Rabobank in proportie, maar de derivaten van Rabobank hebben een hogere waarde.