Politiegeweld in de VS: dit zijn de cijfers

In hun omvangrijke database The Counted verzamelt The Guardian alle cijfers omtrent doden door politiegeweld in de Verenigde Staten. NRC maakte er zeven graphics van.

Naar aanleiding van twee zwarte burgers die kort na elkaar werden doodgeschoten door de politie, organiseerde Black Lives Matter demonstraties door heel het land. Zo ook in Dallas, waar uiteindelijk agenten het doelwit werden van scherpschutters.
Naar aanleiding van twee zwarte burgers die kort na elkaar werden doodgeschoten door de politie, organiseerde Black Lives Matter demonstraties door heel het land. Zo ook in Dallas, waar uiteindelijk agenten het doelwit werden van scherpschutters. Foto Laura Buckman/AFP

Vanaf begin 2015 houdt The Guardian alle politiedoden in de Verenigde Staten bij in hun database, genaamd “The Counted”. Naast dat The Guardian zelf incidenten registreert, gebruikt het ook (gecontroleerde) input van lezers om zo een zo compleet mogelijk overzicht te krijgen. NRC heeft de belangrijkste gegevens, die hier te downloaden zijn, gevisualiseerd.

Dit is het politiegeweld in de VS in zeven graphics:

90

Vanaf 2015, toen The Guardian begon met tellen, kwamen in totaal 1.721 mensen in de VS om het leven als gevolg van politiegeweld: gemiddeld 90 per maand. Juli 2015 was de meest dodelijke maand, toen kwamen in totaal 124 mensen om het leven.

24

Ruim eenderde van de slachtoffers was jonger dan dertig jaar oud. Het jongste slachtoffer was zes jaar, de oudste 87. Over heel de periode gemeten, waren de meeste (124) slachtoffers 24 jaar oud.

New Mexico

In ruim anderhalf jaar vielen in absolute zin de meeste doden in Californië: 284. Wordt het aantal doden afgezet tegen het aantal inwoners per staat, dan valt New Mexico op. In de grensstaat (ruim twee miljoen inwoners) kwamen per een miljoen inwoners zeventien mensen om het leven door politiegeweld. Gevolgd door Washington D.C. (vijftien politiedoden per miljoen inwoners), Wyoming (veertien) en Oklahoma (dertien).

Politiekogels

Van de ruim zevenduizend slachtoffers kwam 90 procent om het leven door een of meerdere politiekogels.

Ongewapend

Bijna de helft van de slachtoffers had volgens de database van The Guardian een vuurwapen op zak, een aanzienlijk kleiner deel (14 procent) had een mes bij zich. Daarentegen waren 311 slachtoffers ongewapend op het moment van overlijden.

Blanken en zwarten

In absolute zin waren de meeste slachtoffers blank: van de 1.712 doden zijn er in de dataset 860 (50 procent) gecategoriseerd als “white”; er vielen in totaal 442 zwarte politiedoden (25 procent van het totaal). Maar zet je deze cijfers af tegen het aantal blanke (ruim 223 miljoen, volgens de meest recente telling van het US Census Bureau) en zwarte inwoners (zo’n 42 miljoen), dan ontstaat een ander beeld. Per een miljoen blanken vielen er de afgelopen anderhalf jaar vier blanke politiedoden, tegenover elf per een miljoen zwarten.

Op de kaart

NRC heeft op basis van de gegevens van The Guardian alle gevallen (waarbij een specifieke locatie bekend is) op de kaart gezet. De cijfers zijn uitgesplitst naar slachtoffers met of zonder wapen.

Klik of tap op een bol voor meer informatie of selecteer een staat in de zoekbalk