Lynch: laat rassenstrijd geen nieuwe norm worden

De Amerikaanse minister van Justitie beloofde “alle mogelijke hulp” bij het onderzoek.

Loretta Lynch, de minister van Justitie, spreekt over de schietpartij in Dallas.
Loretta Lynch, de minister van Justitie, spreekt over de schietpartij in Dallas. Foto Carolyn Kaster / AP

Het Amerikaanse ministerie van Justitie zal op “elke manier mogelijk” helpen bij het onderzoek naar het schietincident in Dallas. Dat zei de minister van Justitie Loretta Lynch tijdens een persconferentie. Lynch riep Amerikanen verder op om op een kalme manier om te gaan met de ras-gerelateerde incidenten van de afgelopen weken, en ervoor te waken dat rassenstrijd de “nieuwe norm” in het land wordt.

Foto Tony Gutierrez / AP

Politiecommissaris David Brown op de plaats delict in Dallas. Foto Tony Gutierrez / AP

In Dallas werden vanmorgen vijf politieagenten doodgeschoten. Eén van de verdachten zei tegen onderhandelaars van de politie ontzet te zijn door recente incidenten, met name schietpartijen waarbij zwarte verdachten door politieagenten zijn gedood. Dat gebeurde afgelopen week onder andere in Minnesota en Louisiana. Ook zei de schutter dat hij gericht blanken wilde doden, met name politieagenten.

Robot met bom

Volgens politiecommissaris David Brown is de verdachte door de politie gedood. Agenten lieten met een bom afgaan, die op een robot bevestigd was. De verdachte had zichzelf verschanst in een parkeergarage. Toen gesprekken met politieonderhandelaars stuk liepen, werd hij gedood.

De verdachte wordt door Amerikaanse media geïdentificeerd als de 25-jarige Micah Johnson uit Mesquite, een voorstad van Dallas. Volgens het Amerikaanse leger was Johnson reservist. Hij heeft 8 maanden gediend in Afghanistan.

Twitter avatar Reuters Reuters Top News News presser. #Dallas police chief describes what the suspect said. https://t.co/RgNsekPseZ

“Bewakers van de vrijheid”

De gedode agenten waren aan het werk bij een demonstratie tegen politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. Zes andere agenten en een burger raakten gewond. Ze werden beschoten door twee scherpschutters, die vanaf hoge gebouwen het vuur openden. Drie verdachten zijn aangehouden, naast de vierde die is gedood door de politie. De politie van Dallas blijft mogelijke andere verdachten onderzoeken.

Politiecommissaris Brown prees agenten, die hij “bewakers van de vrijheid” noemde. Hij zei:

“We gaan niet toestaan dat een lafaard, die agenten in een hinderlaag leidt, onze democratie aantast. We’re not gonna do it.”