‘Familiehereniging vertraagd om asielstroom te remmen’

Dat blijkt uit ambtelijke stukken in handen van de Volkskrant.

Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel.
Asielzoekers bij aanmeldcentrum Ter Apel. Foto Robin Utrecht / ANP

De overheid vindt het vertragen van de asielprocedure voor nareizende familieleden een bruikbare methode om het aantal migranten dat Nederland binnenkomt in te dammen. Dat blijkt uit ambtelijke stukken die de Volkskrant met een beroep op de Wet openbaar bestuur (Wob) wist te bemachtigen.

Asielzoekerscentra kunnen worden ontlast door een “rem” op nareizigers en door het “laten oplopen van de behandelduur”, zo staat in de documenten te lezen. Het kabinet besloot eind vorig jaar om de beslistermijn voor familiehereniging te verlengen van zes naar negen maanden. Volgens de IND is de maatregel puur bedoeld om de werkdruk van immigratieambtenaren te verlagen en is geen sprake van een poging om asielzoekers af te schrikken om naar Nederland te komen.

Gevaarlijke bootreis

Veel vluchtelingen zijn de afgelopen jaren met een levensgevaarlijke bootreis via de Middellandse Zee of Egeïsche Zee naar Europa gereisd. Vaak maken mannen de zware reis alleen, om daarna hun gezin te laten overkomen. Op die manier hopen veel asielzoekers hun vrouw en kinderen een riskante reis in een gammel bootje te besparen.

Nederland stond tot nu toe bij vluchtelingen bekend als een land met een relatief rappe gezinsherenigingsprocedure. Echter, doordat de wachttijden zijn opgelopen kiezen veel asielzoekers ervoor om hun gezinnen alsnog met behulp van mensensmokkelaars met een boot naar Europa te laten vervoeren.

‘Te hoge werkdruk’

Op dit moment wachten 28 duizend nareisdossiers op een beslissing, aldus de Volkskrant. De IND stelt dat de opgelopen wachttijden het gevolg zijn van de grote asielinstroom eind 2015, die de capaciteit van ambtenaren te boven zou gaan.

Uit de ambtelijke stukken zou volgens de Volkskrant echter blijken dat “het laten oplopen van de wachtlijst ook wordt gezien als een strategie om het aantal binnenkomende asielzoekers te temperen”. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde in het voorjaar van 2015 al een nota op, waarin een “menukaart” werd gepresenteerd met maatregelen die genomen kunnen worden in het geval van een “verhoogde instroom”. Een van die maatregelen is het “laten oplopen behandelduur nareis”.

Meer migranten verlaten Nederland vrijwillig

Donderdag bleek dat steeds meer migranten vrijwillig vertrekken uit Nederland, zo laten cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie zien. In de eerste helft van 2016 ging het om circa 2.500 mensen. Het gaat veelal om mensen uit Afghanistan, Albanië, Bosnië, Iran en Irak.