Boeken

NRC Boeken top-10: de best verkochte boeken van de afgelopen week

De NRC Boeken top-10 is gebaseerd op de verkoopcijfers van twaalf Nederlandse literaire boekwinkels.

 1. Konstantin Paustovski: Goudzand

  paustovski

  Uit bijna elke bladzijde van deze niet eerder vertaalde dagboeken, (reis) verhalen en brieven blijkt de morele en literaire grootsheid van deze Russische schrijver. Lees hier de recensie: ‘Heksenjacht en heldenmoed’

  Samengesteld en vertaald door Wim Hartog. Van Oorschot, 670 blz. € 34,99

 2. Hanya Yanagihara: Een klein leven

  yanagihara

  In Een klein leven weet Hanya Yanagihara je zielsdiep te ontroeren. Ondanks de serieuze gebreken van haar boek. Lees hier de recensie terug: ‘Zo’n boek dat maar héél af en toe voorbij komt

 3. Maarten ’t Hart: De moeder van Ikabod & andere verhalen

  hart

  Ernst en humor, plechtige woorden en straattaal, daar zijn ze weer in de nieuwe verhalenbundel van Maarten ’t Hart. En steeds die vanzelfsprekende eigenzinnigheid. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘God geeft weer eens geen sjoege

 4. Arnon Grunberg: Moedervlekken

  grunberg

  Eindelijk verscheen begin mei 2016 de moederroman van Grunberg. Al lijkt de moeder veel op die van de schrijver, ze is anders dan je verwacht. Een verkapte autobiografie is het niet. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Moeder is niet geschikt voor de toekomst’

 5. Emma Cline: De meisjes

  cline

  Emma Cline put in De meisjes duidelijk inspiratie uit de gewelddadige sekte rondom Charles Manson. Het resultaat is een waanzinnige goede debuutroman. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Je kan haar personages haast ruiken

 6. Elena Ferrante: De geniale vriendin

  ferrante

  In haar Napolitaanse vierluik toont de mysterieuze schrijfster haar uitzonderlijk schrijverschap. ‘Bij elke regel moet je bang zijn dat je het niet zult halen. Al mijn boeken zijn zo ontstaan.’ Lees hier het NRC-interview terug met Ferrante: ‘Als schrijver moet je het onzegbare willen zeggen

 7. Connie Palmen: Jij zegt het

  palmen

  In Jij zegt het schrijft Connie Palmen niet over zichzelf. Maar het onderwerp is even gevoelig voor roddels, verzinsels en mythen. Namelijk: het dichtersechtpaar Ted Hughes en Sylvia Plath. Hij zou haar te gronde hebben gericht en betuigt nu zijn spijt voor haar zelfmoord. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Mijn bruid, mijn vrouw, en het gaat steeds killer klinken

 8. Gerbrand Bakker: Jasper en zijn knecht

  jasper

  Memoirs en openbare dagboeken balanceren altijd tussen vormgeving en échte openheid. Gerbrand Bakker (1962) kiest in Jasper en zijn knecht radicaal voor de openheid en toont zijn (vooral sociale) moeilijkheden. Lees hier de NRC-recensie terug: ‘Ik geloof dat ik graag die ander wil zijn

 9. Karin Slaughter: Verborgen

  slaughter

  In de nieuwe boek van Karin Slaughter wordt agent Will Trent, die samen met patholoog-anatoom Sara Linton vaker een hoofdrol speelt in haar thrillers, gedwongen te reflecteren op zijn verleden. Dit boek is nog niet gerecenseerd door NRC.

 10. Jeff Kinney: Het leven van een loser 10: FF Offline

  kinney

  Bram Botermans, hoofdpersoon uit Jeff Kinney’s populaire kinderboekenreeks ‘Leven van een loser’, moet zich dit tiende deel nodig offline. Om die reden besluit zijn moeder een weekend alle elektriciteit af te laten sluiten. Dit boek is nog niet gerecenseerd in NRC.