Moet dit Ierse eiland zich opmaken voor een invasie van Trump-haters?

Een filmmaker vroeg zich af of de bewoners van Inishturk echt openstaan voor het opnemen van ‘Trump-vluchtelingen’, zoals in maart gemeld werd.

Screenshot 'Make Inishturk Great Again

Als Donald Trump president wordt, stroomt Amerika leeg. Tenminste, dat zou je kunnen denken als je leest over het Google-gedrag van Amerikanen nadat Trump de voorverkiezingen won. Er werd veel meer gezocht op een term als “hoe verhuis ik naar Canada”. Of er werden al dan niet ludieke initiatieven gelanceerd zoals een datingapp voor Amerikanen die een Canadese levenspartner zoeken.

Om dezelfde reden kwam het kleine Ierse eilandje Inishturk in maart in het nieuws. Het eilandje heeft 58 inwoners en heel veel schapen. De website IrishCentral.com tekende op dat Mary Heanue, developing officer van het eiland, het wel zag zitten dat Trump-haters zich in Inishturk zouden vestigen.

Er zouden volgens sommige peilingen al veel Amerikanen, veelal van Ierse komaf, overwegen naar Ierland te verhuizen bij winst van Trump, en waarom dan niet naar Inishturk? Het artikel kreeg honderdduizenden likes en andere media namen het over, waarna het eiland overspoeld zou zijn met aanvragen van Amerikanen.

Open armen

Filmmaker David Freid besloot vervolgens Inishturk te bezoeken om de mensen daar naar hun mening te vragen over de eventuele aanstaande komst van talloze anti-Trumpisten. Hij maakte er de korte documentaire Make Inishturk Great Again.

Niemand staat direct afwijzend tegenover het idee om Amerikaanse ‘vluchtelingen’ op te vangen. “Ik zou ze uiteraard met open armen ontvangen”, zegt een oude vrouw die al haar leven lang op het eiland woont. “Als er één of twee families komen, zouden we wel ons best doen om ze op te vangen,” meent een ander. Weer een andere Inishturker ziet het wat filosofischer:

“Dit roept wel vragen op over wat onze gemeenschap is. Is onze gemeenschap de families die hier altijd al gewoond hebben, of moeten we het anders definiëren?”

Een jonge boer bekijkt het simpeler. Op de vraag wat Amerikanen moeten doen om naar Inishturk te komen, antwoordt hij: “De vertrektijden van de ferry goed onthouden.”

Overigens wordt Ierland al geconfronteerd met Donald Trumps politieke ideeën, ook als er geen massa-emigratie naar Inishturk op gang komt. In Doonbeg staat een golfbaan die eigendom is van Trump. Die dreigt het slachtoffer van erosie te worden, omdat hij nabij een klif ligt. Trumps oplossing? Een muur bouwen.