Diskwalificatie na gouden race Martina op 200 meter

De sprinter uit Curaçao heeft volgens de jury op de lijn gelopen en dat is niet toegestaan. De Spanjaard Hortelano is de nieuwe Europees Kampioen.

Foto Koen van Weel/ ANP

Het EK Atletiek in Amsterdam leek niet stuk te kunnen voor Churandy Martina. De sprinter uit Curaçao won na de 100 meter op een overtuigende manier ook de 200 meter, maar leek tijdens zijn race op de witte lijn te lopen. De jury heeft zojuist geoordeeld dat dit het geval is waardoor Martina is gediskwalificeerd.

Twitter avatar Euro_Champs Amsterdam 2016_en UPDATE: Churandy Martina diqualified 200m men. Hortelano (ESP) is the new European Champion. #ECH2016

Door de diskwalificatie is de Spanjaard Bruno Hortelano de nieuwe Europees Kampioen. De Turk Ramil Guliyev wint het zilver en de Brit Danny Talbot eindigt nu ook op het podium: hij pakt het brons.

Niet eerste diskwalificatie voor Martina

Tegenover de NOS laat Martina weten dat hij dit gaat aanvechten. Maar hij reageert verder zeer sportief.

“Om dat te horen is het niet leuk. Maar als het zo is, dan is het zo”

Het is niet voor het eerst dat Martina met zo’n tegenslag te maken krijgt. Tijdens de Olympische Spelen in Peking, toen hij uitkwam voor de Antillen, won hij zilver op de 200 meter, achter winnaar Usain Bolt, maar moest zijn medaille inleveren na protest van de Amerikanen. Martina liep tijdens de race buiten de baan.