Maand cel voor loverboy Valkenburgse zedenzaak

A. kwam in februari voorwaardelijk vrij, maar schond direct de voorwaarden.

Exterieur van de rechtbank Maastricht, waar de zaak vrijdag werd behandeld.
Exterieur van de rechtbank Maastricht, waar de zaak vrijdag werd behandeld. Foto Marcel van Hoorn / ANP

Armin A., de loverboy die in 2014 een 16-jarig meisje de prostitutie in dwong, moet opnieuw dertig dagen de cel in. Dat heeft de rechtbank in Maastricht vrijdag besloten, meldt persbureau ANP. De zaak werd in de media bekend als de “Valkenburgse zedenzaak”.

A. kreeg vorig jaar twee jaar cel opgelegd, maar kwam in februari voorwaardelijk op vrije voeten. De 22-jarige man werd vorige maand opnieuw opgepakt nadat hij de voorwaarden van zijn vervroegde vrijlating zou hebben geschonden.

Volgens De Limburger had A. tot drie maal toe zijn enkelband kapotgemaakt. Ook zou hij, herhaaldelijke waarschuwingen ten spijt, meerdere malen een gebiedsverbod hebben geschonden. Tevens werd hij een keer gepakt voor rijden zonder rijbewijs.

Lees ook over Armin A.: Was hij een pooier of een vriend?

‘Geen sprake van opzet’

De advocaat van A. zei dat er geen opzet in het spel was en dat de enkelband een technisch defect had. De oplader van de band zou drie keer stuk zijn gegaan. Bij het schenden van het gebiedsverbod zou A. overigens geen contact hebben gezocht met het indertijd 16-jarige meisje dat hij dwong zich te prostitueren.

Het Openbaar Ministerie ging niet mee in deze lezing en eiste vorige maand dat A. de resterende vier maanden van zijn straf in de cel uitzit. De rechtbank legde echter slechts dertig dagen cel op, omdat A. geen contact zocht met zijn slachtoffer. Een langere straf zou averechts kunnen werken, omdat het traject om A. voor te bereiden op een terugkeer in de maatschappij zou worden verstoord, aldus de rechtbank. Dit kan recidive in de hand werken. Ook is niet bewezen dat A. de enkelbanden bewust gesloopt heeft.

Omdat de loverboy begin juni werd aangehouden, komt hij dit weekend alweer vrij. Hij moet daarna nog wel 207 dagen een enkelband dragen, aldus ANP.

Valkenburgse zedenzaak

Armin A. werd in juli 2015 veroordeeld voor het aanzetten tot prostitutie van een indertijd 16-jarig meisje uit Heerlen. Zij had in oktober 2014 met tientallen klanten seks in een hotel in Valkenburg. De rechtbank stelde dat A. contact met klanten onderhield, kamers huurde en toezicht op het meisje hield.

Tot nu toe hebben 29 mannen zich tegenover de rechter moeten verantwoorden voor seks met het minderjarige meisje. Twee van hen werden vrijgesproken vanwege een gebrek aan bewijs. De rest kreeg taakstraffen van tussen de 180 en 240 uur opgelegd, plus een dag gevangenisstraf.