Julian King moet nieuwe Britse eurocommissaris worden

De ambassadeur in Frankrijk moet Jonathan Hill opvolgen, die na het Brexit-referendum vertrok.

Julian King (rechts) tijdens een herdenking in het Franse parlement van de vermoorde Britse politicus Jo Cox.
Julian King (rechts) tijdens een herdenking in het Franse parlement van de vermoorde Britse politicus Jo Cox. Foto Thomas Samson / AFP

De Britse regering draagt Julian King, huidig ambassadeur in Parijs, voor als nieuwe eurocommissaris. Tot de daadwerkelijke scheiding met de EU een feit is, behoudt het VK al zijn vertegenwoordigers in Brussel.

“Sir Julian King is een ervaren diplomaat, hij heeft speciale expertise op het gebied van Europese betrekkingen en de premier denkt dat hij een sterke toevoeging aan de commissie is,” aldus een woordvoerder van David Cameron.

De vorige eurocommissaris, Jonathan Hill, stapte twee dagen na de Brexit-stem op omdat hij vond dat hij “niet kon doen alsof er niets was gebeurd.” Hij was voorstander van blijvend EU-lidmaatschap.

Waarschijnlijk zal King niet net als Hill eurocommissaris voor financiële diensten worden, dat is een te gevoelige portefeuille voor een vertrekkend land. De portefeuille van Hill is, in ieder geval tijdelijk, overgenomen door eurocommissaris en vicevoorzitter van de Commissie Dombrovskis uit Letland.

Benoeming

Maandag spreekt King met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. De 51-jarige King was onder andere kabinetschef van de Britse Eurocommissarissen Peter Mandelson en Catherine Ashton en heeft een lang Brussels cv.

Tijdens het EU-voorzitterschap van het VK in 2005 was hij voorzitter van comité dat over veiligheid ging. Verder was hij van 2009 tot en met 2011 ambassadeur in Ierland en sinds dit jaar in Frankrijk.

De Europese Commissie heeft 28 leden, een uit elke lidstaat. Een benoeming moet goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Diplomatieke bronnen tegenover persbureau Reuters vermoeden dat de benoeming tijdelijk kan worden geblokkeerd. Eerst zou de EU willen dat het VK zich committeert aan het snel in gang zetten van de twee jaar durende vertrekprocedure. Naar alle waarschijnlijkheid wordt King de laatste eurocommissaris uit zijn land.