IS pleegt opnieuw aanslag in Irak: minstens 35 doden

Bij een shi’itisch mausoleum waar Irakezen het einde van de Ramadan vierden, ging een autobom af en werd er op de massa geschoten.

Irakezen bidden in Karada, de wijk in Bagdad waar zondag honderden mensen omkwamen bij aanslagen door IS.
Irakezen bidden in Karada, de wijk in Bagdad waar zondag honderden mensen omkwamen bij aanslagen door IS. Foto Karim Kadim/AP

Amper een week na een van de dodelijkste aanslagen in Irak sinds 2003 is het land weer getroffen door een terroristische aanslag. Donderdagavond laat pleegde Islamitische Staat (IS) een aanslag op een shi’itisch heiligdom ten noorden van Bagdad, zo melden AP en Reuters. Volgens Iraakse veiligheidsdiensten kwamen daarbij minstens 35 mensen om, en raakten 60 anderen gewond.

De aanslagen vonden plaats bij het Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi mausoleum, waar shi’itische Irakezen samen waren gekomen om het einde van de Ramadan te vieren. Bij de ingang van het mausoleum ging een autobom af, waarna verschillende IS-leden de heilige plek bestormden en het vuur openden op de pelgrims die de plek bezochten voor Eid el-Fitr, het Suikerfeest. Hoewel shi’iten een meerderheid vormen in Irak, is het noorden van het land voornamelijk bewoond door sunniten. IS is een sunnitische organisatie.

Het Sayid Mohammed bin Ali al-Hadi mausoleum ten noorden van Bagdad

Onrust in Irak

Zondag kwamen bij aanslagen in Bagdad door IS minstens 281 mensen om. In de hoofdstad gingen mensen donderdag de straat op om hun woede en onvrede te uiten over de gevaarlijke situatie in hun land. De overheid heeft na de aanslagen in Bagdad strengere veiligheidsmaatregelen aangekondigd, maar het land wordt nog steeds geteisterd door bomaanslagen en aanvallen blijven.

NRC Midden-Oosten redacteur Toon Beemsterboer schreef donderdag over de onrust die heerst in Irak sinds de Amerikaanse invasie in 2003:

“Dertien jaar na de invasie is Irak een verscheurd, verwoest en getraumatiseerd land. Van een snelle overgang van dictatuur naar democratie, zoals de Amerikaanse en Britse regering voorspelden, is niets terechtgekomen. In plaats daarvan is in Irak een meedogenloze machtsstrijd uitgebroken, die tot op de dag van vandaag voortduurt, en die heeft geleid tot opmars van de meest gevreesde terreurbeweging ter wereld: Islamitische Staat (IS).”

Vrijdag meldde premier Al-Abadi op zijn Facebookpagina dat hij drie hooggeplaatste officieren die verantwoordelijk waren voor de veiligheid van Bagdad ontslagen had.