Hoe rustige betoging in bloedbad eindigde

Feitenrelaas Agenten liepen in hinderlaag en werden door sluipschutters onder vuur genomen.

In centrum van Dallas
In centrum van Dallas

Enige honderden mensen namen donderdagavond in de Texaanse stad Dallas deel aan een vreedzame demonstratie tegen politiegeweld jegens zwarten in de VS onder het motto Black Lives Matter.

De betoging was door lokale activisten georganiseerd uit protest tegen de dood van Alton Sterling (37) in Louisiana. Sterling verkocht cd’s op straat, toen hij werd gearresteerd door twee agenten. Te zien is hoe tenminste één agent hem vervolgens enkele malen in de borst schiet. Ook in de stad St Paul in Minnesota kwam het deze week tot een incident met een zwarte man, Philando Castile, waarbij hij werd gedood.

Tegen het einde van de betoging liepen politie-agenten die de betoging in Dallas beveiligden echter in een hinderlaag. Daarbij werden vijf politieagenten doodgeschoten. Ze werden door sluipschutters onder vuur genomen. Zeker zes agenten raakten gewond. Volgens de burgemeester van Dallas viel er ook tenminste één gewonde onder het publiek op straat.

De schutters hadden zich volgens de politie goed voorbereid. Ze hadden zich verdekt opgesteld, en leken het schieten met elkaar te coördineren. Volgens de politie schoten ze aanvankelijk vanuit verhoogde posities, en hadden ze goed zicht op de straat.

Op filmpjes, gemaakt door omstanders, is te zien dat er grote paniek uitbreekt, en mensen vluchten. Lokale zender Fox4 liet beelden zien van een agent die van dichtbij in de rug wordt geschoten door een onbekende schutter.

Foto’s AP/Dallas Morning News

Foto’s AP/Dallas Morning News

De politie toonde aanvankelijk een foto van een ‘verdachte’, een man die met een semi-automatisch geweer meeliep met de demonstratie. Maar al snel bleek de man er niets mee te maken te hebben. Sinds januari mogen ook geweren openlijk op straat gedragen worden in Texas.

Een paar uur na de schietpartij hield de politie twee verdachten aan in camouflagekleding, die met een auto probeerden weg te komen. Ook een vrouw is gearresteerd.

Een vierde verdachte verschanste zich in een parkeergarage. Hij zei tegen de politie &aposHet einde is nabij&apos. Ook zei hij bommen in de stad te hebben gelegd. Niet lang daarna kwam hij om het leven, volgens de politie zou hij zichzelf hebben doodgeschoten.

De politiecommissaris van Dallas, David Brown, waarschuwde echter in de vroege ochtend lokale tijd: „We zijn er niet gerust op dat we alle verdachten in handen hebben.”

President Barack Obama zei vanuit Warschau, waar de NAVO-top wordt gehouden, dat de politie in Dallas „gewoon zijn werk deed tijdens een vreedzame demonstratie en de burgerbevolking bescherming bood. De president zei dat de aanslag een „pijnlijke herinnering is van de offers” die de politie voor ons brengt.