Portugees spel: bij iets hogers smeken dat er niks mis gaat

AFP PHOTO / GEOFFROY VAN DER HASSELT

U bent natuurlijk ook tegen Portugal, maar waarom eigenlijk? Omdat u iets van Cristiano Ronaldo vindt? Omdat u een Pepeopvatting koestert? Omdat u denkt dat 33-toeren tik-tak-tok voetbal hoogstaander is dan verdedigen tussen hoop en vrees? Portugal speelt als de vrouw op deze foto, met volle overgave bij iets hogers afsmekend dat er toch niets mis zal gaan.

De mannen om haar heen zijn Fransen, de foto is genomen in een fanzone in Parijs: 1,2 miljoen inwoners van Frankrijk hebben Portugese roots, de helft van die groep is in Portugal geboren. Deze nu mooi gecoiffeerde vrouw is misschien veertig jaar geleden naar Parijs gekomen om bediende te worden in een groot huis aan een statige boulevard, waar de man des huizes haar in de billen kneep zonder dat zij daar iets van durfde te zeggen. Dan hoop je toch dat ze die kerel maandagochtend op het trottoir treft en hem een superieure 0-1-glimlach kan schenken.

Tegelijkertijd vat de foto het hele toernooi samen: zoals de vrouw hoopt dat er niets door de Portugese verdediging glipt, zo proberen de agenten haar en het toernooi tegen andere aanvallers te beschermen: één blik vooruit, één blik omhoog. We speelden een EK met steeds één oog van het veld afgewend. Nog één wedstrijd en het is gelukt.