Griezmann wijst de sceptische trainers van vroeger terecht

Frankrijk versloeg Duitsland met 2-0, in een halve finale die een finale had kunnen zijn. Belangrijkste man, alweer: Antoine Griezmann.

De Duitser Mesut Özil ligt na afloop van het verlies tegen de Fransen op de grond.
De Duitser Mesut Özil ligt na afloop van het verlies tegen de Fransen op de grond. Foto Kai Pfaffenbach / Reuters

Hij werd afgeschreven door Franse jeugdtrainers, die hem te iel vonden. Dus bleef hij dribbelen bij de amateurs. Totdat het Spaanse Real Sociedad hem ontdekte. Mooie kans, maar zijn ouders zagen het niet zitten. Vooruit, zeiden ze na enig aandringen. De kleine Antoine Griezmann mocht naar het Baskenland. De plek waar hij zich ontwikkelde tot de voetballer die Frankrijk donderdag naar de finale van het EK schoot.

Met twee doelpunten was Griezmann de belangrijkste speler bij Frankrijk. In de eerste helft vanaf de stip, in de tweede helft met een listig puntertje toen hij vanuit het niets tussen enkele Duitsers opdook. Zo besliste hij een wedstrijd die misschien wel de finale had moeten zijn: 2-0.

Dominante Duitsers versus de frivole Fransen. Zij die dit toernooi het kaf van het koren scheidden, de kleintjes uit hun droom hielpen en orde op zaken stelden richting de wedstrijd die zou bepalen of hun toernooi wel of niet geslaagd zou zijn. De Fransen dromend van een derde toernooiwinst in eigen land, na de triomfen in 1984 en 1998. De Duitsers rekenend op meer dan een halve finale. Altijd.

Interessant was het gegeven dat het gastland sinds 1958 nooit een wedstrijd van Duitsland had gewonnen op een eindronde. In dat opzicht was Duitsland voor Frankrijk wat Italië tot vorige week voor Duitsland was: de ultieme angstgegner. Middenvelder Moussa Sissoko had er vooraf zijn schouders over opgehaald. „Duitsland had ook nog nooit gewonnen van Italië.”

Voetbal van de straat

Geen minderwaardigheidscomplex bij de Fransen. In plaats daarvan toog topscorer Griezmann vrolijk dribbelend naar het doel toen hij Manuel Neuer al na vijf minuten op de proef stelde. De toon was gezet. Vrijbuiters op dreef. Waarna zijn medespeler Oliver Giroud een enorme kans op de 1-0 kreeg, maar daarbij zo traag op het doel af rende dat de tv-kijker zijn rush kon verwarren met een herhaling in slow motion.

Frankrijk rendeert dit EK toch vooral dankzij Griezmann, de spelmaker die in zijn tienerjaren te klein werd ingeschat door de opleiders van geroemde jeugdacademies. Net als die andere stijlvolle middenvelder, Dimitri Payet. Beide middenvelders werden als te iel beschouwd en moesten via een omweg bewijzen dat het gebrek aan lengte als kind niet funest hoeft te zijn voor een glansrol op een podium als het EK. Trede voor trede klommen ze op.

In die omweg via voetbalpleintjes en woelige amateurdivisies schuilt nu de kracht van Frankrijk, stelde Arsène Wenger in The Wall Street Journal. Met hun finesse compenseren zij de eenvormigheid van spelers die wel door profclubs zijn opgeleid. „Die anderen missen sluwheid, het opzoeken van de grenzen. Je zou hun spel het voetbal van de straat kunnen noemen.”

Met zijn vier doelpunten was Griezmann al voor de halve finale tegen Duitsland topscorer van het toernooi, één meer dan Cristiano Ronaldo. Nu kwamen daar nog twee bij. De eerste uit een strafschop die was toegekend na een handsbal van Bastian Schweinsteiger. De Duitser hief zijn handen te hoog bij een vrije trap. Niet expres, wel knullig voor een 31-jarige speler met 118 interlands achter zijn naam. De tweede volgde twintig minuten voor tijd.

Müller levert niet

Kenners hadden Griezmann vooraf al getipt als topscorer van het EK. Evenals een andere speler die donderdag op het veld stond in Marseille: Thomas Müller, de doorgaans zo trefzekere spits van Duitsland. Topscorer van het WK 2010 en nummer twee op het door Duitsland gewonnen WK van 2014.

Dit EK stokte zijn productie volkomen. Nul goals. Al zei Müller vooraf dat hij niet wordt gedreven door doelpunten. „Beschouw het meer als de speciale lak, die er vanaf de buitenkant goed uitziet.” Zoals doelpunten op papier ook doen vermoeden dat een spits in vorm is, terwijl de speler in kwestie ook belangrijk kan zijn zonder trefzekerheid. „Mijn drijfveer is om iets groots te bereiken met Die Mannschaft.”

Door dit EK te haperen als een ongeoliede machine, maakte hij de weg vrij voor een rappe technicus die almaar blijft schitteren op dit EK. Donderdag was dat niet anders. Griezmann, held der Franse haantjes.