Fraude-aanklacht tegen voetballer Neymar afgewezen

Er zou in 2013 fraude zijn gepleegd bij de transfer van Neymar van het Braziliaanse Santos naar Barcelona.

Neymar tijdens een voetbalwedstrijd tegen Sevilla.
Neymar tijdens een voetbalwedstrijd tegen Sevilla. Foto Josep Lago / AFP

Er is niet gefraudeerd bij de transfer van stervoetballer Neymar tussen Santos en Barcelona in 2013. Dat concludeert het Spaanse Nationaal Hof na een onderzoek naar de transfer, meldt persbureau Reuters. Een aanklacht tegen de voetballer is afgewezen. Ook Neymar’s vader, die als zijn agent optreedt, de voormalige voorzitter van Barcelona en de ex-voorzitter van Santos gaan vrijuit.

Met de transfer van de Braziliaanse club naar Barcelona was een bedrag van 57,1 miljoen euro gemoeid. Later bleek dit bedrag door allerlei financiële constructies kunstmatig laag te zijn gehouden, waardoor er een stuk minder belasting over de transfer is betaald.

De affaire leidde tot het aftreden van Barcelona-voorzitter Sandro Rossel. Leden van de clubleiding, waaronder Rossel, hoorden vorig jaar celstraffen en miljoenenboetes tegen zich eisen. Al in 2014 betaalde Barcelona 13,5 miljoen euro extra aan belasting, in de hoop de vermeende ontduiking goed te maken.

Neymar en zijn vader werden aangeklaagd door DIS, een Braziliaans investeringsbedrijf. DIS zou 40 procent van het transferbedrag ontvangen, maar zegt door de verdoezeling van een deel van het transferbedrag veel geld te zijn misgelopen. De aanklacht is nu door het Nationaal Hof afgewezen.