Financieel directeur Air France-KLM vertrekt

Pierre-François Riolacci wordt financieel directeur bij ISS Facility Services. Hij is de tweede hoge bestuurder die in korte tijd opstapt.

Archieffoto uit 2015 van Pierre-François Riolacci.
Archieffoto uit 2015 van Pierre-François Riolacci. Foto Koen van Weel / ANP

Pierre-François Riolacci, financieel directeur bij Air France-KLM, heeft vrij onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Dat meldt het bedrijf vrijdag in een persbericht. Riolacci zal per 4 november vertrekken.

Hoewel in het korte persbericht van Air France-KLM slechts wordt vermeld dat Riolacci “nieuwe professionele verantwoordelijkheden in een Europees land” op zich gaat nemen, meldde ISS Facility Services vrijdag dat hij financieel directeur bij dat bedrijf wordt. ISS is een van de grootste facilitaire dienstverleners ter wereld.

Riolacci werd in 2013 financieel directeur bij Air France-KLM. Daarvoor bekleedde hij dezelfde functie bij het Franse bedrijf Veolia Environnement.

Er is nog geen opvolger voor Riolacci bekend. De komende dagen wordt volgens Air France-KLM een “betrouwbaar en transparant rekruteringsproces” opgezet.

Eerder topman al opgestapt

Riolacci is de tweede hooggeplaatste bestuurder die in korte tijd bij het concern vertrekt. In april maakte topman Alexandre de Juniac bekend op te stappen, om voorzitter te worden van de internationale brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA. Ook dat vertrek was onverwacht. De Juniac is inmiddels opgevolgd door Jean-Marc Janaillac.

Hoewel De Juniac in mei 2015 nog werd herbenoemd voor een periode van vier jaar, kende zijn bewind meerdere tegenslagen. Een dieptepunt was de Franse pilotenstaking in het najaar van 2014. Die kostte het bedrijf naar schatting een half miljard euro. Ruim een jaar later kwam het bedrijf weer negatief in het nieuws toen boze werknemers hun woede over een net aangekondigde ontslagronde koelden op twee directieleden. Verder kampt het bedrijf met concurrerende budget- en Golfmaatschappijen.

Tegenvallende resultaten juni

Doordat piloten vorige maand bij Air France vier dagen staakten, is het passagiersvervoer met ruim 2 procent teruggelopen. Dat meldt het bedrijf vrijdag in haar maandcijfers. In totaal hebben de stakingen Air France-KLM zo’n 40 miljoen euro gekost.