The Invisible WomanNPO2, 23.15-1.00u.

(Ralph Fiennes, 2013). Zodra Charles Dickens op straat wordt herkend, levert het scènes op die niet zouden misstaan in de 21ste eeuw: mensen willen de Bekende Brit aanklampen en hem de hand schudden. De sociaal bewogen schrijver is in The Invisible Woman op het hoogtepunt van zijn roem. Tijdens de repetities van een theaterstuk ontmoet hij de 18-jarige actrice Nelly Ternan, mooi gespeeld door Felicity Jones. Hoewel hij getrouwd is en tien kinderen heeft, raakt hij door haar gebiologeerd.

In zijn tweede film als regisseur speelt acteur Ralph Fiennes de levenslustige Dickens als een vat vol contradicties. Hij is begaan met het lot van anderen maar ook egoïstisch. Fiennes maakt duidelijk dat de aan een biografie van Claire Tomalin ontleende titel ‘de onzichtbare vrouw’ niet alleen op Nelly slaat maar ook op Dickens’ vrouw Catherine, met wie hij een uiterst kille verhouding heeft. Fiennes koos ervoor om geen overweldigende biopic te maken maar een kleine, ingehouden vertelling die lange tijd net zo smeult als de liefde tussen Dickens en Nelly, en dan opeens vlam vat.