Boeken

Ferrante, Ross Range: dit zijn de boeken die NRC deze week bespreekt

Met onder andere aandacht voor de nieuwe roman van de mysterieuze Napolitaanse schrijfster Elena Ferrante.

 • Peter Ross Range: 1924

  ●●●●

  1924

  In 1924 kwam Hitler een persoonlijke en politieke crisis te boven en schreef hij deel 1 van Mein Kampf. Het staat bekend als langdradig. Dat klopt, zo blijkt uit de eerste Duitse uitgave sinds 70 jaar. Maar er staat ook een duidelijke visie in. Lees hier de recensie: ‘Routekaart van het Derde Rijk

 • ●●●●●

  Matthijs Eijgelshoven: Retour Calypso

  retourcalypso

  In tien jaar tijd gebeurt er van alles en nog wat in een mensenleven, zou je zeggen, maar Suzy, de verteller in het gedegen, stemmige debuut van Matthijs Eijgelshoven (1975), vat het samen als ‘werken als een bezetene’. Lees hier de recensie: ‘Buitenstaander blijven van je eigen leven

 • ●●●●

  Andreas Oosthoek:: Vuurland

  vuurland

  Het uitgestelde schrijverschap van Andreas Oosthoek levert een tweede boek op. Ook dit is gebaseerd op wat hij decennia geleden al schreef – over een macaber militair karwei. Lees hier de recensie: ‘Klussen opknappen met de knokenrapers

 • ●●●●

  Elena Ferrante: Wie vlucht en wie blijft

  ferrante

  Vrouwenvriendschappen in de literatuur worden vaak geassocieerd met chicklit, roddel en zorgzaamheid. Gelukkig zijn er de romans van Elena Ferrante, over twee vrouwen die van geen wijken willen weten. Lees hier de recensie: ‘Het tragische leven leren leven

 • ●●●●●

  Barney Hoskyns: Small Town Talk

  small

  Barney Hoskyns, die eerder Hotel California schreef, over muziek in Zuid-Californië, woonde er en interviewde tientallen mensen om de geschiedenis te vertellen van Woodstock, een magisch centrum in de jaren vijftig en zestig. Lees hier de recensie: ‘Muziek, drank en depressie

  Da Capo Press, 402 blz. € 28,99

 • ●●●●●

  Nicholas Foulkes: Bernard Buffet. The invention of the modern mega-artist

  buffet

  Voor de elite in Hollywood was een Buffet aan de muur net zo’n sine qua non als een zwembad in de tuin. Buffets verhaal is een kunstenaarsleven dat begon in glamour en eindigde in miskenning. Lees hier de recensie: ‘Een culturele one-night stand

  Preface, 488 blz. € 31,99