Martina verrassend eerste op 100 meter

De EK in Amsterdam waren pas „het derde serieuze” toernooi voor Churandy Martina in 2016.
De EK in Amsterdam waren pas „het derde serieuze” toernooi voor Churandy Martina in 2016. Foto Vincent Jannink / ANP

Churandy Martina is donderdag in Amsterdam Europees kampioen geworden op de 100 meter. De sprinter uit Curaçao liep in een spannende finale met een tijd van 10,07 seconden even snel als de Turkse Jak Ali Harvey, maar werd in de eindranking voor zijn concurrent geplaatst. De eerste plaats voor Martina was verrassend omdat hij zich eerder als langzaamste had geplaatst voor de finale. De sprinter moest in de tweede helft van de race flink in de achtervolging. Een forse eindspurt zorgde ervoor dat Martina naast Harvey en de Franse favoriet Jimmy Vicaut kwam en hen op het laatst met minieme voorsprong passeerde. De uitgelaten sprinter zei na afloop: „ Als ik aan de start sta, sta ik er voor goud. Ik had een goede start en daarna heb ik gewoon mijn wedstrijd gelopen. Op de finish wist ik wel dat ik op een medailleplaats liep, maar niet precies op welke plek.”