Longreads

Dit is de man die Bigfoot “creëerde”

Outside Online sprak met de man die de eerste en beroemdste video van “Bigfoot” schoot.

Screenshot uit de beroemde Patterson-Gimlin-video.

Al weken waren ze aan het rijden die zomer van 1967, op hun paarden van de bergen van Washington naar de bossen van North Carolina. Twee Amerikaanse cowboys waren bereid het hele land af te speuren om een mythisch wezen te vinden waarmee zij geobsedeerd waren: Bigfoot. Niet alleen vonden ze het beest, ze schoten er zelfs de eerste videobeelden van.

Althans, dat beweren zij zelf. In een onderhoudende longread spreekt Outside Online met de 84-jarige Bob Gimlin, een van de twee mannen die het filmpje opnamen dat decennialang als het bewijs voor het bestaan van Bigfoot zou worden gebruikt. In de schokkende video van één minuut zien we een op een gorilla lijkend figuur richting het bos lopen, over zijn schouder kijken, en dan zijn weg vervolgen. Het in de VS beroemde filmpje is hier te zien:

Gimlin vertelt hoe het tweetal Bigfoot op het spoor kwam doordat hun paarden eerst terugdeinsden en toen begonnen te schoppen en protesteren. Toen zagen ze hem zelf: Bigfoot. De andere cowboy, Roger Patterson, filmde het beest - terwijl Gimlin hem dekte met zijn geweer.

Kritiek en bewondering

Direct na de opname kwam er al kritiek op het filmpje. De heren zouden simpelweg een man in een apenpak hebben gefilmd en daarna nepvoetafdrukken in de modder hebben aangebracht. Tegelijkertijd kwam er een groep “believers” op voor wie Gimlin en Patterson een soort visionairs waren. Patterson overleed enkele jaren na de opname, dus vooral Gimlin kreeg te maken met volgelingen - en critici.

Wat voor iemand was deze “ontdekker” van Bigfoot? In het gesprek komt Gimlin naar voren als een onbevreesde avonturier, die meerdere malen ternauwernood aan de dood ontsnapte. Maar ook als iemand die als goudeerlijke “man van zijn woord” er ineens mee geconfronteerd werd dat mensen hem een gek en een oplichter begonnen te noemen.

Lees hier ‘The Man Who Created Bigfoot’ (3494 woorden; leestijd circa 14 minuten) op de website van Outside Online