‘VW moet ook klant in EU compenseren’

Autofabrikant Volkswagen zou niet alleen zijn Amerikaanse klanten een schadevergoeding moeten geven voor dieselgate, vindt de Europese Commissie. Als Amerikaanse bezitters van een auto met sjoemelsoftware tot 10.000 dollar (9.000 euro) terugkrijgen, dan kan VW het niet maken om Europese autobezitters helemaal niets te geven.

Volkswagen verzet zich er nog altijd tegen om ook in Europa met vergoedingen over de brug te komen.

Volgens de Financial Times moet VW van Europese functionarissen het goede voorbeeld geven aan andere autofabrikanten die ook gesjoemeld zouden hebben, en niet de indruk wekken dat je met lobbyen weg kunt komen.

Volkswagen betaalt nog 86 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan boetes aan de Amerikaanse staat Californië. Het bedrag komt bovenop de 14,7 miljard dollar die het Duitse autobedrijf kwijt is aan compensatie van gedupeerde Amerikaanse eigenaren van een auto met sjoemelsoftware. Dat bleek donderdag uit gegevens die zijn ingediend bij een rechtbank in Californië.

VW gaf in september toe dat het op dieselauto’s software heeft geïnstalleerd die emissietestapparatuur om de tuin moest leiden. Daardoor presteerden de auto’s in een testopstelling schoner dan in alledaags gebruik. In de VS rijden ongeveer 482.000 van zulke auto’s rond, en hun eigenaren worden gecompenseerd. (ANP/Bloomberg/Reuters)