De verliezers gunnen Frankrijk plek in de finale eigenlijk wel

Weinig echte bitterheid in het land van de verliezer. Eigenlijk gunnen de Duitsers Frankrijk wel hun plek in de finale.

Sombere gezichten: de uitschakeling van Duitsland op het EK is een feit.
Sombere gezichten: de uitschakeling van Duitsland op het EK is een feit. Foto John MacDougall/AFP

Natuurlijk is Duitsland teleurgesteld, maar het land kan een stootje hebben. Ondanks de verslagenheid dat de wereldkampioen en favoriet van het toernooi niet verder is gekomen dan de halve finale, kan er ook nog gelachen worden over de nederlaag tegen Frankrijk. En zelfs over de fatale handsbal van Bastian Schweinsteiger, die de ondergang van Die Mannschaft inleidde.

„Deutschland. Eine Handballer-Nation”, zette de Frankfurter Allgemeine, in navolging van een twitteraar, boven een stukje over de reacties op internet. Eerst veroorzaakte Jérôme Boateng in de kwartfinale tegen Italië al een strafschop met een onnodige handsbal, nu was het uitgerekend ‘Schweini’, der Kapitän.

Boulevardblad Bild had donderdag op zijn voorpagina nog zelfverzekerd allerlei kopsuggesties voor de Franse kranten van de volgende dag bedacht: „Beste Fransen, kies maar uit”, stond erbij: „Rien ne va blue. Tortour de France! La vie en raus! Liberté, égalité, heute tut’s weh!” Maar vandaag moest Bild zijn bravoure inslikken – al hield het op de voorpagina natuurlijk wel vast aan de woordspelige stijl die zijn handelsmerk is, met de grote kop ‘Weini!’ bij een huilerig kijkende Schweinsteiger.

Weinig echte bitterheid over de nederlaag. Een uitzondering was Beatrix von Storch, bestuurslid van de rechts-nationalistische partij Alternative für Deutschland (AfD). Voor het begin van het EK had haar partijgenoot Alexander Gauland al een storm van verontwaardiging geoogst met zijn opmerking dat „de mensen niet naast een Boateng willen wonen”, wat algemeen werd opgevat als een commentaar op de huidskleur van de sterspeler die een Ghanese vader heeft. En nu twitterde Von Storch over het Duitse team met zijn diverse etnische achtergronden: „Misschien moet de volgende keer weer de Duitse NATIONALE PLOEG spelen?”

Maar veel Duitsers leken te denken: Als we geen winnaar kunnen zijn, dan maar een goede verliezer. De Süddeutsche Zeitung had woensdag zelfs al in een hoofdredactioneel commentaar geschreven dat een overwinning een bevrijding zou zijn voor het door crises geplaagde Frankrijk. De krant koos nog net geen partij voor het buurland, maar stelde wel: „Alleen in het geval dat de viervoudig wereldkampioen (Duitsland, JE) niet zijn vierde Europese titel in de wacht kan slepen, zou de triomf de buren gegund zijn. Een innerlijk sterk Frankrijk helpt Europa, ook de Duitsers.”

Politiek en economisch is Duitsland al zo sterk in Europa, dat het misschien geen kwaad kan dat het op voetbalgebied niet óók dominant is. Het zou het ongemak met het grote land alleen nog maar versterken. Een Berlijnse twitteraar schreef heel Duits: Politiek is het beter dat we geen Europees kampioen worden.