Dafne Schippers wint overtuigend de 100 meter

De titelverdedigster maakt in het sfeervolle Olympisch Stadion van Amsterdam de hooggespannen verwachtingen waar.

Foto OLAF KRAAK

Dafne Schippers heeft op overtuigende wijze de 100 meter gewonnen op het EK atletiek in Amsterdam. De titelverdedigster maakte de hooggespannen verwachtingen waar. Ze won met afstand de race in 10,90. De Bulgaarse Lalova Collio pakte het zilver in 11,20 en de Zwitserse Kambundji het brons in 11,25.

Twitter avatar Euro_Champs Amsterdam 2016_en #100m Schippers wins the sprint in an incredible manner! #ECH2016 2nd Lalova Collio (BUL)2nd, Kambundji (SUI) 3rd!

Het verschil met haar concurrenten was zeer groot. De Utrechtse won met meer dan driehonderste voorsprong.

Schippers is zeer blij met het resultaat, zo laat ze weten aan de NOS.

“Dit is geen geweldige baan en de omstandigheden waren niet makkelijk, dan is deze tijd heel mooi”.

Derde Europese titel voor Schippers

Met de winst in het sfeervolle Olympische Stadion, waar vlak voor de race nog de wave rondging, wint Schippers haar derde EK-titel. Twee jaar geleden pakte ze zowel op de 100 als op de 200 meter de gouden medaille. Dit jaar heeft ze met het oog op de Olympische Spelen in Rio besloten om niet ook de 200 meter te gaan lopen.

Twee gouden en twee bronzen medailles voor Nederland

Met de gouden race Schippers heeft Nederland op het EK atletiek tot dusver vier medailles gehaald. Op de 100 meter bij de mannen pakte Churandy Martina ook het goud, ook de 200 meter won hij, maar doordat de atleet op de baan stapte werd hij uiteindelijk gediskwalificeerd.

Eerder op vrijdag won Liemarvin Bonevacia zeer verrassend de bronzen medaille. Ook verspringer Ignisious Gaisah won het brons.