Brit Stephen Cummings wint eerste Pyreneeënrit

Door de ritwinst is Dimension Data de meest succesvolle ploeg van dit moment. Sprinter Cavendish pakte al drie sprintoverwinningen.

Foto Jeff Pachoud/ AFP

De Britse renner Stephen Cummings heeft de eerste Pyreneeënrit gewonnen naar Lac de Payolle. Op 26 kilometer van de meet vertrok de renner van Dimension Data uit een kopgroep van vier renners, vlak voordat acht andere renners onder wie geletruidrager Van Avermaet aansluiting vonden, en maakte het karwei in de zevende etappe van de Tour professioneel af.

Door de ritwinst is Dimension Data de meest succesvolle ploeg van dit moment. Sprinter Cavendish pakte al drie sprintoverwinningen. Cummings won vorig jaar ook al een etappe in de Tour.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France CUMMINGS s’impose ! / 2nd Stage victory for Stevo ! #TDF2016 https://t.co/tEwhhOtBnn

Chaos door ingestorte kilometerboog

Achter Cummings maakte een groepje renners vergeefs jacht op de Brit. En dat waren niet de minsten. Maar onder meer Girowinnaar Vincenzo Nibali lukte het niet om op de voormalig baanwielrenner terug te halen. Vlak voor het einde moest Nibali ook zijn medevluchters, de Zuid-Afrikaan Impey- die als tweede eindigde- en de Spanjaard Navarro - op de derde plaats, laten gaan.

Op 1 kilometer van de meet gebeurde er iets zeer curieus. De met lucht opgeblazen kilometerboog zakte net op het moment dat het peleton met de klassementsmannen passeerde in elkaar, wat leidde tot een grote opstopping en kleine valpartij. De Tour-organisatie laat weten dat de tijd die de renners verloren door het incident niet zal worden doorberekend.

Van Avermaet vergroot zijn voorsprong

Door zijn vijfde plaats pakt geletruidrager Van Avermaet extra tijd op zijn concurrenten. Hij heeft nu ongeveer 6,5 minuut voorsprong op nummer twee: de Fransman Alaphilippe.

Twitter avatar LeTour Le Tour de France Pas de changements au général / No changes in the overall classification #TDF2016 https://t.co/JxOcmRgon8

De Nederlandse klassementsmannen Kelderman en Mollema eindigde bij de belangrijkste concurrenten in het peleton, zij staan respectievelijk twaalfde en veertiende in het klassement. Dumoulin kent tot dusver een teleurstellende tour, hij wilde meegaan met de kopgroep maar dat lukte niet.

Komende Pyreneeënetappe “te zwaar” voor Van Avermaet

De Belg Van Avermaet rijdt zaterdag voor de derde dag in het geel. Hij denkt dat die Pyreneeënetappe te zwaar is, zo zei hij tegen de Belgische televisiezender Sporza.

“Eén klim kan ik overleven, maar als de klassementsmannen aanvallen, zal het over zijn. Dan wil ik zo goed mogelijk herstellen om misschien in de derde week nog voor een ritzege te gaan”.

In de etappe van zaterdag van 184 kilometer lang liggen in totaal vier bergen. De renners begin met de zwaarste klim van de dag: de Tourmalet. Geen enkele berg is vaker beklommen in de Tour dan deze puist van buitencategorie. Hij is 19,4 kilometer lang, met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4 procent.

Daarna volgt neen klim van de tweede categorie en in de finale volgen twee bergen van de eerste categorie. De Col de Val Louron-Azet is 10,7 kilometer lang en gemiddeld 6,8 procent. De Col de Peyresourde is weliswaar maar 7,1 kilometer lang, maar gemiddeld bijna 8 procent. De top ligt op zo’n 16 kilometer van de aankomst. De klassementsmannen zullen hier waarschijnlijk elkaars nieren proeven.