Bijna 50 doden in Syrië tijdens tijdelijke wapenstilstand

Het Syrische leger kondigde op woensdag een tijdelijke wapenstilstand aan. Deze wordt door alle partijen geminacht.

Gewonden in Aleppo na weer een dag van hevige beschietingen. De tijdelijke wapenstilstand wordt door alle partijen geminacht.
Gewonden in Aleppo na weer een dag van hevige beschietingen. De tijdelijke wapenstilstand wordt door alle partijen geminacht. Foto George Ourfalian/ AFP

De tijdelijke wapenstilstand van 72 uur, afgekondigd door het Syrische leger vanwege de viering van het einde van de maand ramadan, wordt door alle partijen in Syrië met voeten getreden.

Door luchtaanvallen kwamen in de provincie Idlib zeker 23 mensen om. In de stad Aleppo vielen zeker 25 doden toen rebellengroepen het vuur opende op delen van de stad die in handen zijn van het leger van president Assad. Dat meldt persbureau Reuters op basis van berichtgeving van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten.

Slachtoffers vierden einde ramadan

De luchtaanvallen vonden plaats bij een rivierbedding bij het dorpje Darkush, gelegen vlakbij de Turkse grens. Dit gebied is in handen van verschillende islamistische rebellengroepen, waaronder de aan Al-Qaeda gelieerde beweging Al-Nusra.

De doden en gewonden waren afkomstig uit dorpjes in de omgeving die het einde van de ramadan vieren. Ahmad Yazij, een burgerwacht uit het dorpje Jisr al-Shughour laat aan Reuters weten dat de bommen vielen op burgers.

“Het was angstaanjagend om te zien omdat de meeste mensen in de rivier vielen. Er waren kinderen, vrouwen en mannen. In dit gebied waren helemaal geen militaire posities”.

Het is onduidelijk wie de luchtaanvallen heeft uitgevoerd. Zowel het Syrische leger als de Russische luchtmacht voeren geregeld bombardementen uit in de noordelijke provincie Idlib.

Meer dan 120 gewonden in Aleppo

In Aleppo probeerden militanten het Syrische leger te treffen om een einde te maken aan de omsingeling van gebied wat in handen is van de rebellen. Op donderdag boekte het leger, gesteund door het Libanese Hezbollah, een belangrijke overwinning. Zij veroverden een aantal dorpjes ten noorden van de stad waardoor de enige toegangsweg voor de rebellen is afgesloten. Door deze omsingeling kunnen de naar schatting 250.000 inwoners in dit gebied geen kant meer op.

De gevechten tussen de verschillende rebellengroepen en het Syrische leger zorgden vooral voor veel burgerdoden. Een aantal raketten viel neer in het gebied wat in handen is van het Syrische leger. Zeker 25 burgers kwamen hierbij om, onder hen zes kinderen. Er vielen ook meer dan 120 gewonden. Volgens het Syrisch Observatorium kan het dodental nog flink oplopen.