Barroso aan de slag bij Goldman Sachs

Voormalig voorzitter van de Europese Commissie gaat functie bekleden die vergelijkbaar is met die van een president-commissaris.

José Manuel Barroso op archiefbeeld.
José Manuel Barroso op archiefbeeld. Olivier Matthys / ANP

José Manuel Barroso, de voormalige voorzitter van de Europese Commissie, heeft een hoge functie gekregen bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. De Portugees wordt een prominente adviseur van de internationale tak van de bank, zo meldt Goldman Sachs vrijdag.

Barroso had van 2004 tot 2014 de leiding over de Europese Commissie. Hij was in 2004 de verrassende outsider die na een langdurig beraad van de regeringsleiders van de Europese Unie als voorzitter van de Europese Commissie uit de hoge hoed werd getoverd. Zoals bij zoveel benoemingen op dit niveau was een belangrijkste verdienste van hem dat hij weinig omstreden was.

Voor zijn tijd als leider van de Europese Commissie was Barroso van 2002 tot 2004 premier van Portugal. Barroso werd in 1985 voor het eerst verkozen in het Portugese parlement en was in de zeventien jaar voor zijn premierschap ook minister en oppositieleider.

Diep begrip van Europa

De functie die Barroso gaat bekleden bij de internationale tak van Goldman Sachs is vergelijkbaar met die van een president-commissaris in het Nederlandse bestuursmodel. Het hoofdkantoor van de bank staat in New York.

Michael Sherwood en Richard Gnodde, zijn direct collega’s bij de internationale tak van de zakenbank, zeggen over de benoeming van Barroso in een persbericht:

“José Manuel brengt enorm veel inzicht en ervaring mee naar Goldman Sachs, inclusief een zeer diep begrip van Europa.”