Baggerbedrijf Boskalis schrapt 650 banen

Het bedrijf uit Papendrecht haalt vanwege dalende energieprijzen 24 schepen uit de vaart. In Nederland gaan er 150 banen verloren.

Een sleephopperzuiger van Boskalis in actie aan de kust bij Vrouwenpolder in Zeeland.
Een sleephopperzuiger van Boskalis in actie aan de kust bij Vrouwenpolder in Zeeland. Foto Lex van Lieshout/ ANP

Het baggerbedrijf Boskalis heeft op vrijdag aangekondigd dat het door “verslechterende marktomstandigheden” 650 personeelsleden moet ontslaan, 150 van hen hebben de Nederlandse nationaliteit.

Door dalende energieprijzen ziet de dienstverlener aan energiebedrijven zich genoodzaakt om in de komende twee jaar 24 vaartuigen uit de vaart nemen. Tien schepen bij de baggerdivisie en veertien bij het bouwen van olieplatforms, de zogenoemde Offshore Energy divisie. Boskalis sluit gedwongen ontslagen niet uit.

Slecht eerste kwartaal

Het beursgenoteerde bedrijf uit Papendrecht maakte twee maanden geleden bekend dat de verdiensten in het eerste kwartaal “sterk waren afgenomen”. Hoe sterk deze daling was en hoeveel er werd omgezet, maakte het bedrijf niet bekend.

In reactie op de ontslagen laat topman Peter Berdowski weten:

“Wij realiseren ons terdege dat dit besluit ingrijpend is en grote sociale impact zal hebben. We zullen proberen de reductie zoveel mogelijk op te vangen middels natuurlijk verloop en herplaatsing, maar gedwongen ontslagen lijken helaas onvermijdelijk. Deze reductie van schepen en bijbehorende arbeidsplaatsen is echter noodzakelijk om Boskalis ook op termijn gezond te houden”

Na de bekendmaking van het nieuws over de ontslagen steeg het aandeel van de Koninklijke Boskalis Westminister BV met meer dan 2,5% naar een aandeel van €30,63.

2015 was redelijk goed jaar voor Boskalis

Afgelopen jaar had het baggerbedrijf en platformbouwer een redelijk goed jaar achter de rug. De winst daalde van 490 miljoen in 2014 naar 440 miljoen vorig jaar, de omzet steeg licht van 3,17 miljard euro naar 3,24 miljard. Boskalis had vooral veel werk in het enorme Suezkanaalproject, verdiende aan het bouwen van plaforms voor windmolens op zee en profiteerde van de sterke dollar.