ACM trekt aan bel: 06-nummers raken op

Bijna 91 procent wordt gebruikt, onder meer omdat providers ze ook uitgeven voor diensten die eigenlijk een 097-nummer moeten hebben.

Foto iStock

Het wordt steeds lastiger om een nieuw mobiel telefoonnummer te krijgen. Minder dan 10 procent van het aantal mogelijke 06-nummers bedoeld voor mobiele telefonie is nog maar beschikbaar, blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die gaat over de uitgifte van de nummers.

In totaal zijn 60 miljoen 06-nummers toegewezen voor mobiele telefonie. Daarvan was eind 2015 90,8 procent uitgegeven. Niet alle 06-nummers kunnen gebruikt worden voor mobiele telefoons. De ACM heeft daarvoor de reeksen 06, gevolgd door 1 tot en met 5 en 8 aangewezen. 06-nummers worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld semafoons en apparaten met een SIM-kaart, zoals een dongel voor mobiel internet op een laptop, sommige navigatiesystemen of alarminstallaties.

Nieuwe nummerreeksen

Voor die laatste apparaten moeten sinds 2014 eigenlijk 097-nummers worden uitgegeven, maar providers doen dat nog niet goed genoeg volgens de ACM, waardoor de druk op de 06-nummers hoger oploopt dan nodig. De ACM zegt er in 2016 actief op toe te zien dat “telecomaanbieders 097-nummers inzetten voor toepassingen die niet met mobiel te maken hebben”.

Als mogelijke oplossing voor als de 06-nummers op zijn, stelt de ACM voor in de toekomst een aantal nu ongebruikte nummerreeksen vrij te geven. De nummers 06 gevolgd door een 0 en een 9 worden nu helemaal niet gebruikt, de reeks 06 gevolgd door een 7 is toegewezen voor een aantal datadiensten en het ouderwetse informatieoverdrachtsysteem Videotex.