Kinderkankerziekenhuis deed geen navraag bij ex-werkgever directeur

Corruptie Walter C. kreeg onder meer etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden, contant geld en een verbouwing aan zijn privéwoning voor zo’n 100.000 euro.

Foto ANP

Kinderkankerziekenhuis Prinses Máxima Centrum in Utrecht deed in 2014 geen navraag bij het St. Antonius Ziekenhuis, ook in Utrecht, over het verleden van Walter C. toen die in dienst werd genomen als bouwdirecteur. Het St. Antonius had de man, die maandag is gearresteerd wegens corruptie, in 2013 ontslagen vanwege twijfels over zijn integriteit. Deze informatie kwam niet terecht bij het kinderkankerziekenhuis. Een woordvoerder van het St. Antonius: “Bij ons is voor zover wij weten geen navraag gedaan”.

De verdenking is dat hij zich in zijn vorige functie als bouwmanager van het Utrechtse St. Antonius ziekenhuis voor meer dan twee ton heeft laten omkopen door een bouwbedrijf. Walter C. kreeg onder meer etentjes, kaartjes voor voetbalwedstrijden, contant geld en een verbouwing aan zijn privéwoning voor zo’n 100.000 euro. De bouwer gunde hij opdrachten.

Bij het St. Antonius was Walter C. eindverantwoordelijk voor de nieuwbouw (300 miljoen euro) van het ziekenhuis. Het ziekenhuis liet de handelwijze van de bouwmanager in 2013 onderzoeken door een accountantsbureau na „aanwijzingen” van bouwbedrijf Ballast Nedam.

Zo prees het ziekenhuis de nieuwbouw in 2012 aan:

De uitkomsten daarvan gaven het St. Antonius geen aanleiding om aangifte te doen tegen Walter C., zo maakte het ziekenhuis woensdagavond bekend. Maar het was wel voldoende reden om hem te ontslaan. Volgens het Antonius was er „onvoldoende vertrouwen (…) voor het continueren van de arbeidsrelatie”. Hij kreeg geen extra geld mee.

Het nieuwe kinderkankerziekenhuis Prinses Máxima Centrum wil niet zeggen of zij referenties heeft opgevraagd over Walter C. bij zijn branchegenoot uit de buurt. Wel is zeker dat het ziekenhuis informatie over hem heeft ingewonnen.

„Aanstelling heeft plaatsgevonden na een zorgvuldig selectieproces, met een tegenkandidaat, door een selectiecommissie en op aanbeveling van betrokkenen die hem kenden van vorige bouwprojecten.”

Ook is duidelijk dat pas in 2015 intensiever contact is geweest met het St. Antonius over het onderzoek dat zijn vorige werkgever naar hem had ingesteld. Daar kwam het ziekenhuis pas in 2015 achter nadat het bestuur „geruchten bereikten” over „compliance issues”.

Het St. Antonius bestrijdt dat de ervaringen met Walter C. zijn verzwegen.

“We kunnen toch niet van ex-personeelsleden waarmee de arbeidsrelatie is opgezegd volgende werkgevers actief inlichten over waarom de arbeidsrelatie is opgezegd?”

Een woordvoerder benadrukt dat toen het Prinses Máxima Centrum om extra informatie verzocht – pas in 2015 – er volledige openheid van zaken is gegeven.

Het St. Antonius ziekenhuis raakte eerder in opspraak nadat het 25 miljoen euro te veel declareerde bij zorgverzekeraars. Hiervoor kreeg het een boete van 2,5 miljoen euro opgelegd. Het St. Antonius liet hier zelf in 2013 door onafhankelijke deskundigen onderzoek naar doen, op hetzelfde moment dat het ziekenhuis een onafhankelijk onderzoek naar Walter C. initieerde.