Welke vrouw wordt de opvolger van Cameron?

Twee kandidaten zijn er na vanavond nog maar over om David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieven. Een portret van beide kanshebbers.

Theresa May Reuters / Peter Nicholls

Klik op onderstaande foto’s voor de uitgebreide profielen van de kandidaten:

1. Theresa May (59), minister van Binnenlandse Zaken

Britain EU

Gaat voor: diegenen die ervaring en vooral stabiliteit willen. Ze is de langstzittende minister van Binnenlandse Zaken, en hamerde op wat de regering-Cameron allemaal heeft bereikt. Daarbij negeerde ze dat immigratiebeperking in haar portefeuille zit. Ze was voor Blijven, maar zegt nu: „Brexit is Brexit.” In het Lagerhuis voor Maidenhead sinds 1997.

Zegt: „Het uittredingsproces zal ingewikkeld zijn. (…) Daarom hebben we een premier nodig die een taaie onderhandelaar is.”

Kans: Volgens de peilingen en bookies – maar wie gelooft die nog – maakt ze de meeste kans.

2. Andrea Leasom

BRITAIN-EU/LEADSOM

Gaat voor: diegenen die de zekerheid willen dat de beloftes ook worden waargemaakt. Was bij de debatten door haar kalme uitleg over de Brexit voor velen een verrassing. Maar ze was ook de oprichter van Fresh Start, een clubje Conservatieve Lagerhuisleden dat – met steun van de partijtop – al in 2013 keek naar welke bevoegdheden uit Brussel konden worden teruggehaald. In het Lagerhuis sinds 2010 voor South Northamptonshire.

Zegt: „Dit is onze kans de wereld te vertellen wat voor land wij zijn.”

Kans: Heeft nog weinig politieke ervaring, maar is net als Stephen Crabb een gevaarlijke outsider.