Weer schietpartij Verenigde Staten vastgelegd op video

In Falcon Heights heeft de politie woensdag een zwarte man doodgeschoten. Een dag eerder vond eenzelfde incident plaats.

De politieagent vroeg om zijn rijbewijs, waarop Castile vertelde dat deze in zijn portemonnee zat. Op het moment dat hij het rijbewijs wilde pakken, werd er op hem geschoten.
De politieagent vroeg om zijn rijbewijs, waarop Castile vertelde dat deze in zijn portemonnee zat. Op het moment dat hij het rijbewijs wilde pakken, werd er op hem geschoten. Foto AP / Leila Navidi/Star Tribune

In Falcon Heights, Minnesota is woensdag een zwarte man door de politie doodgeschoten. Kort na de schietpartij startte de vriendin van het slachtoffer een livestream op Facebook, meldt persbureau AP. De vriendin zegt dat haar vriend “zonder aanwijsbare reden door de politie is doodgeschoten”.

De politie zou de 32-jarige Philando Castile staande hebben gehouden om een kapot achterlicht. De politieagent in uniform vroeg om zijn rijbewijs, waarop Castile vertelde dat deze in zijn portemonnee zat. Op het moment dat hij het rijbewijs wilde pakken, werd er op hem geschoten.

Incident volgt op eerdere schietpartij door politie

De video van deze schietpartij laat Castile zien in een plas bloed. Volgens zijn vriendin schoot de agent hem vier of vijf keer in de arm. In de video is de agent te horen: “Ik heb gezegd dat hij het niet mocht pakken. Hij moest zijn armen omhoog houden.” Een paar minuten nadat Castile aankwam in het ziekenhuis, zou hij zijn bezweken aan zijn verwondingen. De Facebookpagina is inmiddels niet meer in de lucht, maar de video is wijdverspreid (let op, de beelden kunnen heftig zijn).

Dit schietincident volgt op de eerdere schietpartij van dinsdag, waarbij een 37-jarige zwarte man in Baton Rouge werd doodgeschoten door de politie. Ook dat incident werd gefilmd en dat zorgde voor veel ophef. Dinsdagavond gingen zo’n tweehonderd mensen de straat op. Ze scandeerden “black lives matter”, naar de naam van de beweging die protesteert tegen politiegeweld tegenover zwarte Amerikanen. De twee betrokken agenten zijn direct na het incident op non-actief gesteld.