Voorlopig akkoord overname afvalbedrijf

De Britse afvaldienstverlener Shanks Group heeft een principeakkoord bereikt met Van Gansewinkel over de overname van het Nederlandse afvalbedrijf. Dat meldden beide bedrijven donderdag.

De voorgestelde overname waardeert Van Gansewinkel op circa 440 miljoen euro. Aandeelhouders van het bedrijf mogen daarbij rekenen op in totaal 306 miljoen euro. Daarnaast krijgen ze een aandeel van 29 procent in het nieuwe fusiebedrijf.

Vorig jaar werd Van Gansewinkel, dat actief is in Nederland en België, nog verkocht aan zijn schuldeisers. Daarmee werd de schuldenlast van het bedrijf aanzienlijk verkleind, van ruim 800 miljoen euro naar iets meer dan 300 miljoen euro. Van Gansewinkel wist afgelopen jaar ook weer zwarte cijfers te schrijven.

Beide partijen voeren de komende tijd exclusieve onderhandelingen om de deal af te ronden. Als het zover komt, moet de samenvoeging ook nog worden goedgekeurd door toezichthouders.

Shanks Group heeft 3.500 werknemers, die actief zijn in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada. In het vorige boekjaar werd een omzet van ruim 800 miljoen euro behaald.

Shanks werkt op dit moment al in Nederland, via bedrijven als Icova, Van Vliet, Klok Containers, Smink en Vliko die bouw- en bedrijfsafval ophalen.

Van Gansewinkel, dat geen beursnotering heeft, was afgelopen jaar goed voor een omzet van 945 miljoen euro. Het bedrijf telt 4.350 werknemers.

Marc Zwaaneveld, de topman van Van Gansewinkel, beschrijft in een toelichting op het voorlopige akkoord dat Shanks de beste optie is voor Van Gansewinkel. „Beide bedrijven zijn vandaag de dag sterke partijen, met activiteiten en competenties die elkaar goed aanvullen. Bovendien ontstaat door de synergie die er mogelijk is een nog sterker bedrijfseconomisch fundament.”

Of en in welke mate de overname gepaard gaat met banenverlies is nog niet bekend. (ANP)