Veehouderij heeft effect op gezondheid omwonenden

Er komen bijvoorbeeld meer longontstekingen in de omgeving van vee, meldt het RIVM.

Een veehouderij heeft effect op de gezondheid van omwonenden.
Een veehouderij heeft effect op de gezondheid van omwonenden. ANP / Sander Koning

Mensen die rondom een veehouderij wonen, hebben meer luchtwegklachten. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Universiteit Utrecht, de Wageningen UR en NIVEL. De longfunctie van omwonenden van een veehouderij neemt af. Ook komen longontstekingen vaker voor in de omgeving van vee.

Mensen die de buurt van een boerderij wonen en patiënt zijn van COPD, een chronische ziekte aan de luchtwegen, blijken vaker ernstige klachten te hebben. Zij gebruiken meer medicatie, zo schrijven de onderzoekers.

Door slechtere longen kunnen mensen last krijgen van een piepende adem, hoesten, of andere klachten. De effecten op de gezondheid komen volgens de onderzoekers door ammoniak, dat bijvoorbeeld vrijkomt uit mest. De effecten van blootstelling aan ammoniak zijn vergelijkbaar met die van blootstelling aan verkeer in de stad. Er blijken ook positieve gezondheidseffecten van wonen in de buurt van veehouderijen te zijn: astma en neusallergieën komen minder vaak voor.

Er kan volgens de onderzoekers niet worden uitgesloten dat specifieke ziekteverwekkers afkomstig van pluimvee een deel van de longontsteking veroorzaken. “Er zijn sterke aanwijzingen dat fijnstofemissies uit veehouderijen mensen gevoeliger maken voor infecties”, aldus de onderzoekers. Bij mensen die minder dan 1 kilometer van vijftien bedrijven woonden, waren de gezondheidseffecten het grootst.

Aan het driejarig gezondheidsonderzoek deden bijna 2.500 mensen uit Noord-Brabant en Limburg mee. Ze stonden bloed en neusslijm af en hun longen werden onderzocht. Ook werd naar geanomiseerde gegevens van huisartsen van ongeveer 110.000 mensen gekeken. Eind dit jaar komen de onderzoekers nog met resultaten uit vervolgonderzoeken.

‘Willens en wetens’

In een eerste reactie zegt woordvoerder Jacomijn Pluimers van Milieudefensie te hopen dat dit onderzoek “eindelijk leidt tot een aanpassing van het overheidsbeleid”.

“De politiek laat de veestapel in Nederland willens en wetens groeien. Economische motieven gaan hierbij boven de gezondheid van Nederlanders. We moeten terug naar een veestapel die past bij ons land.”

Vooral op het gebied van melkveehouderij hoopt ze op actie.

“De melkveehouderij is de afgelopen jaren enorm gegroeid en draagt inmiddels voor 50 procent bij aan de uitstoot van ammoniak. Het is vreselijk dat zoveel mensen hier gezondheidsproblemen door krijgen.